latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:34 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Žrtva svjedočila o silovanjima u logoru u Donjoj Mahali

U nastavku suđenja desetorici pripadnika HVO za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH "S-2" izjavila je danas da su je u logoru u Donjoj Mahali silovali Mate Živković Rakijica, Mate Baotić Čikin i Damir zvani Dama.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

- Stalno su me odvodili, neko od njih dođe noću, udari me nogom u nogu i kaže: "Diži se!". Rakijica me svaku noć vodio u neku ostavu i silovao. A jednom me je silovao i u hodniku iako sam bila bolesna - rekla je svjedokinja.

Ona je potvrdila da je svakodnevno viđala Rakijicu, za kojeg je rekla da je bio niži, malo hrapavog lica i nosio bijeli opasač.

Govoreći o mukama i strahotama koje je preživjela, ona je posebno istakla poniženje koje je doživjela kada ju je Dama silovao na klupi.

- Bila je noć i policajci su gledali kroz staklo kako me Dama siluje. Nisam vidjela ko je gledao, ali sam čula kako se smiju. Osjećala sam se grozno, poniženo - ispričala je žrtva.

Ona kaže da je o strahotama koje je preživljavala u to vrijeme jedino ispričala čovjeku koji je, kao nekadašnji fudbalski sudija u nekadašnjem Bosanskom Brodu, dobio nadimak Јazija, a sa kojim je preko dana radila u kuhinji.

- Јazija je viđao kako me odvode i ja sam mu ispričala da me siliju. Pitao me kako mogu to da izdržim, da ne spavam ni danju, ni noću - rekla je "S-2".

Svoje današnje svjedočenje, ona je počela iskazom da su 23. septembra 1992. dva pripadnika HVO nju i supruga odveli na stadion u tadašnjem Bosanskom Brodu, gdje je bio logor za Srbe, pod optužbom da su imali oružje.

Nakon dvije - tri sedmice prebačeni su u Srednjoškolski centar u tom gradu, gdje su dovedeni i srpski zarobljenici iz Novog Grada i Svilaja, odakle su svi zajedno, njih 200, preko mosta prebačeni u Slavonski Brod.

- Išli smo pješke, a ja sam sa još jednom ženom vodila polupečenu ženu iz Teslića, koja nije mogla da hoda. Ona je od bolova i iscrpljenosti pala pored jedne crkve, a mi je nismo smjele podići jer su nam vojnici rekli da se ne smijemo zadržavati. Tu su je ubili - ispričala je ona.

Sutradan su ih, priča ona, skelom preko Save prebacili u školu u Donjoj Mahali, gdje su zatekli vojnu policiju HVO. Rekla je da su svi, muškarci i žene, bili na suprotnim stranama u velikoj sali i da nisu smjeli međusobno da komuniciraju.

- Pored mene, bile su Mara Šili iz Bosanskog Broda, Rosa Mršić iz Modriče i mentalno oboljela Nasiha za koju ne znam kako se preziva i odakle je bila. Spavale smo na spužvi pored vrata. Njih policajci nisu toliko dirali, Mara je bila starija žena, a one dvije su bile bolesne. Nijedna od njih danas nije živa - ispričala je ona.

Potvrdila da je u objektu gdje su bili zatvoreni, bila sobica koju su zvali "tamnica", a u kojoj su vojni policajci tukli i zlostavljali muškarce, među kojima je bio i "Sretko, veoma mlad momak iz Novog Grada".

- Strašno su ih tukli, čula se vika, zapomaganje i jauci. Osim toga, odvodili su ih na kopanje rovova odakle su se vraćali prljavi i ranjeni. Neki se nisu ni vratili - rekla je ona.

Ona je potvrdila da je razmijenjena 27. decembra 1992. godine, nakon skoro tri mjeseca u zatočeništvu, a da je njen suprug prebačen u drugi logor.

- S njim nisam imala nikakav kontakt, a vjerovatno je znao šta se sa mnom dešavalo. On je nakon deset mjeseci izašao iz logora i, nažalost, nakon svega što smo preživjeli, nismo uspjeli da prevaziđemo neke nesuglasice i sačuvamo naš brak - izjavila je ona.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO, te vojne i civilne policije u Orašju.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 18. decembra.