latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:54 ⇒ 14:48 | Autor: sputniknews.com

Greška teška više milijardi dolara: Izvještaj o F-35 proglašen strogom tajnom

Norveški državni revizor iznio je kritike vladi u izvještaju parlamentu o novim borbenim avionima F-35 koji treba da zamjene staru norvešku flotu. Izveštaj revizora proglašen je državnom tajnom.
Borbeni avion F-35 (foto: CC0) -
Borbeni avion F-35 (foto: CC0)

Ministar odbrane Frank Bake Јensen objasnio je da su se šef odbrane Hakon Brun Hansen i kancelarija generalnog revizora složili da informacije u izvještaju ostanu u tajnosti.

Norveški ministar odbrane ističe da su informacije od "velikog značaja" za operacije prikupljanja stranih obavještajnih podataka i da je zato izvještaj generalnog revizora proglašen tajnom.

Revizor navodi da je tajnost izvještaja tražilo norveško Ministarstvo odbrane.

Generalni revizor Per Kristijan Fos priznao je da se radi o odstupanju od uobičajene parlamentarne prakse, ali je naglasio da je procjena Ministarstva odbrane da operativni kapaciteti borbenih aviona ne smiju da budu javno dostupni.

Norveški ministar odbrane i ministar spoljnih poslova podnijeće tajnu izjavu o izvještaju, nakon čega će odbor podnijeti povjerljivu preporuku parlamentu prije Božića. Čak će i rasprava o kritikama biti povjerljiva, kao i zapisnici sastanka.

Generalna kancelarija revizora dobila je zadatak da proceni infrastrukturu vazduhoplovnih snaga i njene operativne kapacitete tokom prelaska sa starih norveških aviona F-16 na nove F-35. To uključuje procedure održavanja, funkcije logistike i snabdjevanja, baze i njihove sisteme odbrane, komande i kontrole, kao i političko upravljanje Ministarstvom odbrane.

U okviru velikih investicija u odbranu Osla, avioni F-35 smatrani su novom okosnicom norveških Oružanih snaga.

Norveška je nabavila 52 borbena aviona F-35 kao zamjenu za svoju staru flotu F-16, koja će se postepeno ukidati od 2019. Dok se ukupni troškovi procjenjuju na 85,1 milijardu norveških kruna (više od 9,2 milijarde dolara), objavio je ranije list "Bergens Tidende", ove godine bi troškovi mogli dostići čak 97 milijardi norveških kruna (10,4 milijarde dolara). Novi borbeni avioni neće postati potpuno operativni do 2025. godine.