latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:12 ⇒ 14:19 | Autor: TANЈUG

"Kralj Petar I" najbolji film na festivalu u Čikagu

Dugometražni igrani film i ovogodišnji srpski predstavnik u trci za "Oskara", "Kralj Petar Prvi", proglašen je za najbolji film na festivalu srpskog filma u Čikagu, saopštili su producenti filma.
Film: "Kralj Petar Prvi" (foto: Agencije) -
Film: "Kralj Petar Prvi" (foto: Agencije)

Festival "Ka svetlosti bez međa", održava se svake godine, traje tri dana, a nagrade su ove godine dodjeljivane po prvi put.

Žiri, koji su činili Јeše Karbonier, osnivac Prvog festivala internacionalnog filma na Floridi, Džošua Čikoine, osnivac i direktor Čikaskog međunarodnog festivala muzike i filma, Stefanija Đokić, politikolog i Mila Filipović, novinar, dodijelili su nagradu i reditelju Petru Ristovskom, ali i mladom Momčilu Gavriću za izuzetno odigranu ulogu najmlađeg kaplara.

Reditelj Petar Ristovski je primavši nagradu rekao da mu je izuzetna čast jer je dio festivala i izazio zahvalnost organizatorima na pozivu i srdačnom dočeku i gostoprimstvu.

- Izuzetna mi je čast što ste omogućili učešće našeg filma na Festivalu i što ste ugostili moju porodicu, koja je dio filmske ekipe. U Čikagu je snimljeno mnogo velikih i dobrih filmova, pa mi se čini kao da sam već bio ovdje. Јer ja sam rastao uz domaću kinematografiju, ali sam jednim okom uvijek bio i uz stari i uz novi Holivud - istakao je reditelj Petar Ristovski.

On je dodao da su ovakvi istorijski filmovi vječni kulturološki spomenici, koji nam pomažu da se prisjetimo ko su naši preci koji su se borili za slobodu.

- To sam imao na umu i tokom rada na ovom filmu, te priče o našim precima koji su nam omogućili da se danas borimo na nekim drugačijim poljima. Ime Petar znači kamen, stijena, a to je na neki način i suština lika Kralja Petra, koju sam želio da prikažem - kazao je Ristovski.

Osvrćući se na dolazeće takmičenje za prestižnu nagradu "Oskar", Ristovski je ukazao da je činjenica da je film "Kralj Petar Prvi" srpski predstavnik veoma važna za čitavu produkciju koja je radila na realizicaji ovog filma a za njega lično velika čast da predstavlja svoju zemlju u Americi.

Osim reditelja, festival je ugostio i glumice Teodoru i Danicu Ristovski, koje su zajedno sa glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem prisustvovale projekcijama i konferenciji za medije.

Festival je ove godine bio posvećen 20. godišnjici NATO bombardovanja Srbije.