latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:34 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Banjaluka: Prijedlog budžeta 150,7 miliona KM

Prijedlog budžeta grada Banjaluka za 2020. godinu iznosi 150,7 miliona KM, od čega će 33 miliona biti izdvojeno za kapitalne investicije, istakla je načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar predstavljajući budžetsku sliku za narednu godinu odbornicima Skupštine grada.

Ona kaže da je ovo okvir bez mogućeg suficita i kreditnih zaduženja, dodavši da je dug grada, uprkos velikim investicijama, na istom nivou kao na početku mandata.

- Za narednu godinu planirano je da najviše novca, odnosno 19,4 miliona bude proslijeđeno Odjeljenju za komunalne poslove, dok će za Odjeljenje za saobraćaj i puteve dobiti 8,46 miliona, a Civilna zaštita 1,39 miliona KM - rekla je Šljivareva.

Kao najznačajniji projekti izdvojeni su planovi iz oblasti infrastrukture i komunalnih poslova, ali i izgradnja i rekonstrukcija vrtića, društvenih domova, sportskih dvorana i drugih projekata.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da budžet za 2020. godinu omogućava veoma intenzivan razvoj i niz projekata za građane u narednoj godini, navodeći kao primjer, između ostalog, izgradu vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnju novih vrtića.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić istakao je da će naredne godine biti izdvojena znatna sredstva za rješavanja pitanja poslovnih zona na teritoriji grada, te da će biti stavljeno na raspolaganje za privredne aktivnosti više od 100.000 metara kvadratnih zemljišta.

Odbornici opozicije kritikovali su prijedlog budžeta, a kao poseban nedostatak su istakli povećanje plata u Gradskoj upravi i stalno zaduživanje.

Nezavisni odbornik Saša Lazić kaže da opozicija neće podržati prijedlog budžeta za narednu godinu, ističući da je on potrošački, a ne razvojni.

On kaže da je veliki broj najavljenih projekata nemoguće sprovesti, jer nema radne snage.

Odbornik Mirna Savić-Banjac rekla je da su izdvajanja za ekologiju mizerna u trenutku kad Banjaluka ima problem sa navodnim zagađenjem vazduha.

Na današnjoj sjednici odbornici raspravljaju o 78 tačaka dnevnog reda, a između ostalog o imenovanju novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, kalendarima kulturnih i turističkih manifestacija, planovima rada Odjeljenja za narednu godinu, te zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj i izmjeni regulacionih planova.

Planirano je da gradski parlament radi večeras do kasno, zavisno od dinamike nastavka rada nakon pauze.

Ukoliko ne obrade sve tačke danas u toku dana, rad će biti nastavljen i sutra, dok bi prvo zasjedanje u narednoj godini trebalo da bude krajem januara.