latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:36 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Katica: Neprihvatljivo povećanje broja migranata u Kantonu Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je negodovanje zbog, kako kaže, neorganizovanog i neadekvatnog upravljanja migracijama na području ovog kantona.
Kolona autobusa sa migrantima - Foto: klix.ba
Kolona autobusa sa migrantimaFoto: klix.ba

- Imamo povećan broj migranata, a, nezvanično, postoje težnje da dodatni broj bude smješten u Kantonu Sarajevo. To je udarac na kanton. Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo, koji treba da se nosi sa posljedicama neadekvatnog i nepravovremenog prihvatanja migranta, nije prihvatljivo - naglasio je Katica.

On smatra da bi migrantska kriza trebalo da se rješava ravnomjerno na cijelom području BiH.

- To je jedini način da ostvarimo humane uslove za boravak migranata i suzbijemo kriminalni potencijal grupe ljudi koja je nezadovoljna uslovima - rekao je Katica na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

On je naveo da je ranije slao upite Ministarstvu bezbjednosti BiH da bi pronašli najbolje rješenje, uradili bezbjednosne pripreme, ali da nije dobio nikakav odgovor, već samo informaciju da će migranti biti prebačeni u "Ušivak" u Hadžiće.

Katica je dodao da su urađene određene pripreme u "Ušivku", te uveden sistem video-nadzora, a u planu je i osposobljavanje migrantskog centra u Blažuju, prenose federalni mediji.

On je naveo da se radi operativni plan i sprovode aktivnosti, da bi bile prikupljene informacije o migrantima, njihovoj strukturi, identitetu, a za to je angažovan veći broj pripadnika MUP radi bolje koordinacije.

Katica je istakao da se radi i na sprovođenju zaključaka Opštinskog vijeća Hadžići o operativnim pitanjima, te insistira da izvršioci krivičnih djela budu procesuirani i predati Službi za poslove sa strancima.

On je izrazio nadu da će danas, poslije sastanka sa predstavnicima Savjeta ministara, Vlade Federacije BiH, Kantona Sarajevo, opštinama imati konkretne odgovore, informacije i rješenja.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić izjavio je da su uspješno izmješteni migranti sa lokacije "Vučjak" kod Bihaća.

U kasarnu u Blažuju kod Sarajeva jutros je smješteno 330 migranata, a ukupno je stiglo 700 migranata u 14 autobusa, od kojih je 370 smješteno u kasarnu "Ušivak" u Hadžićima.