latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:41 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Kontrolom kvaliteta mlijeka do prava na podsticaj

Sve farme koje su u sistemu otkupa mlijeka u Srpskoj, pod kontrolom su stručnih službi Ministarstva poljoprivrede. U Semberiji na 140 otkupnih stanica, kontrolori uzimaju uzorke za analizu od svih proizvođača. Od kvaliteta mlijeka zavisi dalja isporuka za javnu potrošnju i pravo na podsticaje resornog ministarstva.

Redovnim kontrolama kvaliteta mlijeka koje svakodnevno rade otkupljivači i dva puta mjesečno stručne službe resornog ministarstva, u Srpskoj je postignut dobar kvalitet sirovog mlijeka. Proizvođači znaju da higijena u staji i kvalitetna ishrana muznih grla su osnova za kvalitet.

Rezultati analize mlijeka su pomoć farmerima jer ukazuju na probleme u staji i zdravlje grla.

Na velikim farmama gdje je zatvoren sistem muže, mnogo lakše se postiže kvalitet mlijeka. Ipak, maksimalna pažnja je konstantna.

U okviru redovnih kontrola mlijeka, provjerava se mliječna mast, somatske ćelije, proteini, bakterije. Rezultati analize su osnova za ostvarivanje prava na premiju.

- Ove kontrole daju stvarno stanje na terenu. Popravlja se kvalitet mlijeka jer ljudima svaki dan ukazujemo šta im je problem i zašto nemaju klasu mlijeka - ističe Svjetlana Andrić, kontrolni asistent resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Dobra saradnja farmera i stručnih službi daje rezultate. U Semberiji je registrovano 1.300 proizvođača mlijeka koji posjeduju oko 7.400 muznih grla.