latinica  ћирилица
11/12/2019 |  18:57 | Autor: SRNA

Handke nepoželjan za rušitelje biste Ive Andrića i srpskih manastira

Ista ona pamet koja je svojevremeno srušila bistu Ive Andrića u Višegradu i rušila srpske manastire na Kosovu i Metohiji 1999. i 2004. godine proglasila je nobelovca Petera Handkea nepoželjnom osobom u tamnim prostorima nacionalne i vjerske isključivosti, ocijenio je ministar kulture i informinjanja Srbije Vladan Vukosavljević.
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs) -
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs)

On je poručio da su države i državice iz regiona koje nisu poslale svoje predstavnike na uručenje Nobelove nagrade iz uskogrudih i srbofobnih motiva, propustile priliku da bar preko svojih ambasadora budu ogrijane toplim sjajem velikog događaja priređenog u slavu književnosti i čovjekoljublja.

- Razumjeli smo njihove poruke i molićemo se za spas njihovih posrnulih duša - naveo je Vukosavljević u pisanoj izjavi povodom odluke Kantona Sarajevo i Prištine da Handkea proglase personom non grata.

Austrijski pisac Peter Handke primio je juče Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. On je priznanje dobio "za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas deklaraciju u kojoj osuđuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i kojom ga proglašava personom non grata u ovom kantonu, prenijeli su federalni mediji.