latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:41 ⇒ 12/12/2019 | 07:51 | Autor: RTRS

RTRS u kampu Blažuj - situacija daleko od dobre

Više od 700 migranata iz Bihaća, smješteno je u bivše kasarne Ušivak i Blažuj, u sarajevskim opštinama Hadžići i Ilidža. Nakon duže vremena dobili su topli obrok i smještaj, ali nije isključeno da će, s boljim vremenom, opet pokušati da krenu ka Unsko-sanskom kantonu, kako bi se domogli Evropske unije. Novootvoreni migrantski centar u Blažuju posjetila je naša ekipa.

Migranti tek što su se smjestili u bivšu kasarnu u Blažuj kod Sarajeva, a bageri već uklanjaju svaki trag postojanja "divljeg" kampa Vučjak kod Bihaća. Akcija prebacivanja migranata iz Unsko-sanskog u Kanton Sarajevo završena je rano jutros.

- Kasarna u Blažuju je najbolji prihvatni centar za migrante. Oni se sad nalaze u zatvorenom prostoru, nisu na otvorenom, podijeljeni su kreveti, vreće za spavanje, hrana i čaj - rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.Ipak, situacija u migrantskom kampu u Blažuju daleko je od dobre. Voda se dostavlja u cisternama, struja se dobija iz generatora, postavljaju se montažni toaleti, jer nema priključka na kanalizaciju.

- Ovo je bolje mjesto nego Vučjak. Spavam na madracu jer nema kreveta, ne možemo se okupati, loša je hrana i veoma je hladno - izjavio je migrant iz Pakistana.

U novotvorenom kampu najviše je Pakistanaca. Rado razgovaraju sa novinarima, ali poptpuni identitet ne otkrivaju. Ulaze i izlaze kada požele, i slobodno se šetaju po Blažuju. Ispred kampa je patrola policije, ali stanovništvo traži njihovo prisustvo i ispred škole.

Mladi Pakistanac Zen kaže da je rodni Kašmir napustio zbog siromaštva. Putujući do BiH potrošio je 11.000 evra.

- Želim da odem u Francusku. Do sada sam 11 puta pokušavao da se prebacim u Hrvatsku i nisam uspio. Hrvatski policajci su nas tukli i loše se odnosili prema nama - priča on.

Zen i ostali migranti došli su svojevoljno u Blažuj, jer su znali da će dobiti krov nad glavom, odjeću i hranu. Ali čim zima prođe, bez sumnje će se vratiti u Krajinu i pokušati da se ilegalno prebace u Hrvatsku.

Piter van der Overart, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH kaže da će mnogi migranti ostati tokom zime u centrima u Sarajevu.

- Istina je da će se neki ljudi ponovo kretati, realnost je da je BiH tranzitna zemlja, ali niko ne želi da ostane ovdje i migranti će pokušati da krenu dalje čim vrijeme bude toplije - kaže Overart.

Većina migranata u kampu u Blažuju iskazala je namjeru za azil ili su u postupku azila. To im omogućava da dobiju dokumenta, putuju po BiH i čekaju priliku da se prebace u Evropsku uniju. Ostalo je nepoznato ko će upravljati kampom u Blažuju i obezbjediti novac za adaptaciju i smještaj migranata.