latinica  ћирилица
11/12/2019 |  20:20 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Pronađeno Klimtovo remek-djelo?

Slika čuvenog austrijskog umjetnika Gustava Klimta koja je ukradena 1997. godine možda je pronađena u zidu italijanske galerije iz koje je odnesena, izjavili su danas zvaničnici.
Pronađeno Klimtovo remek-djelo (Foto:De Agostini Editorial) -
Pronađeno Klimtovo remek-djelo (Foto:De Agostini Editorial)

Radnici su pronašli sliku - portret mlade žene dovršen 1917. godine - kada su uklanjali bršljan sa spoljneg zida galerije Riči Odi u Pjaćenci i naišli na mala vrata.

Unutra je bila slika umotana u kesu za smeće.

- Ovo je nevjerovatno - izjavio je Džonatan Papamareng, šef odsjeka za kulturu gradskog savjeta Pjaćence.

Policija je preuzela umjetničko djelo, a stručnjaci će ga sada pregledati da bi provjerili njegovu autentičnost.

Slika je nestala u februaru 1997. godine. Policija je tada saopštila da vjeruje da su lopovi koristili ribolovački štap da skinu remek-djelo sa zida i da su iznijeli sliku kroz otvoreni svjetlarnik na vrhu galerije, gdje je odbačen ram.

Mjesec dana kasnije otkriven je vješto urađen falsifikat slike, umotan i poslat na adresu jednog osramoćenog političara, što je dodatno povećalo misteriju.

Papamareng je rekao da je teško povjerovati da je original bio sakriven u samoj galeriji od kada je slika nestala. On je dodao da je zgrada pažljivo pregledana poslije krađe.

- Slika je u odličnom stanju. Teško je povjerovati da je bila sakrivena u zidu, blizu zemlje i vegetacije pune 22 godine - dodao je on.