latinica  ћирилица
11/12/2019 |  21:00 | Autor: SRNA

Konstitutivna sjednica privremenog parlamenta 24. decembra

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sjednicu sedmog saziva privremenog parlamenta Kosova za 24. decembar.
Skupština samoproglašenog Kosova - Foto: RTS
Skupština samoproglašenog KosovaFoto: RTS

U skladu sa rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra radikalni albanski pokret Samoopredjelenje stekao je pravo kao pratija sa najviše osvojenih poslaničkih mjesta, 29 od ukupno 120, da predloži kandidata za predsjednika privremenog parlamenta.

Partija sa najviše osvojenih glasova ima pravo da, u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta, ukoliko postigne koalicioni sporazum sa bilo kojom drugom parlamentarnom grupom ili više njih o obezbjeđivanju proste većine od 61 poslanika, da mjesto predsjednika parlamenta ustupi drugoj parlamentarnoj partiji.

Predsjednik parlamenta i pet potpredsjednika bira se iz reda poslanika. Јedno potpredsjedničko mjesto rezervisano je za Srbe.

Poslanici Srpske liste, njih deset, juče su preuzeli rješenja o izboru, a verifikacija mandata biće obavljena na konstitutivnoj sjednici.

Centralna izborna komisija tzv. Kosova objavila je 27. novembra zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji koji su održani 6. oktobra.

Najviše glasova osvojilo je Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija 26,27 odsto, slijedi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 24,55 odsto, Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija 21,23 odsto, koalicija Alijansa za budućnost Kosova-Socijaldemokratska stranka /Ramuš Haradinaj-Špend Ahmeti/ 11,5 odsto i Alijansa za Novo Kosova NISMA /Bedžet Pacoli-Fatmir Limaj/ pet odsto.

Srpskoj listi pripalo je svih deset poslaničkih rezervisanih mjesta za srpsku zajednicu čime je postala peta po snazi politička parlamentarna partija na Kosovu i Metohiji.