X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/12/2019 |  08:09 ⇒ 09:42 | Izvor: TANЈUG

U Briselu počinje dvodnevni samit lidera Evropske unije

Lideri zemalja članica Evropske unije, danas i sutra sastaju se u Briselu na posljednjem samitu u 2019. godini.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Ovo će biti i prvi sastanak na vrhu kojim predsjedava novoimenovani predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Prvi dan decembarskog samita lidera Evropske unije počeće usavajanjem zaključaka o Konfrenciji o budućnosti Evrope, koja je zamišljena kao forum na kome bi u naredne dvije godine građani, civilna društva i institucije Evropske unije debatovali o mogućim unutrašnjim reformama Unije.

Druga tema Evropskog savjeta biće posvećena klimatskim promjenama.

Očekuje se da lideri Evropske unije usvoje smjernice za dugoročnu strategiju Unije u borbi protiv klimatskih promejna, koja bi bila zasnovana na ostvarivanju "klimatski neutralne Evrope" do 2050. godine.

Tokom večere lideri Evropske unije razgovaraće o novom dugoročnom budžetu kao jednoj od odrednica za budućnost Unije.

Lideri bi prvi dan samita u Briselu trebalo da zaokruže razmjenom mišljenja o odnosima sa Rusijom, partnerstvu sa afričkim zemljama, situaciji u Turskoj i funkcionisanju Svjetske trgovinske organizacije.

Sutra predsjednici država i vlada Evropske unije sastanak u Briselu nastavljaju u formatu EU 27 i razgovorima o Evrozoni i jačanju Evropske ekonomske i monetarne unije.

Sam kraj posljednjeg samita u 2019. godini lideri Evropske unije posvetiće Bregzitu i priprema za pregovore o budućem partnerstvu sa Velikom Britanijom.