latinica  ћирилица
12/12/2019 |  08:22 ⇒ 08:32 | Autor: RTRS

Švajcarska omogućila razmjenu bankarskih podataka sa još 18 zemalja

Švajcarski parlament odobrio je automatsku razmjenu bankarskih podataka sa još 18 zemalja počevši od 2021. godine.
Bankarstvo  (foto:www.bankar.me) -
Bankarstvo (foto:www.bankar.me)

U utorak je Senat posredstvom Predstavničkog doma odobrio novu grupu zemalja za automatsku razmjenu finansijskih informacija (AEOI). To znači da će Švajcarska pružiti detalje o bankarskim računima koje imaju njihovi državljani (ili oni sa fiskalnim prebivalištem u Švajcarskoj).

Zauzvrat, Švajcarska će dobiti informacije o bankarskim detaljima računa koji imaju državljani/rezidenti Švajcarske u tim partnerskim zemljama.

Među novih 18 zemalja sa kojima će Švajcarska razmjenjivati ove informacije su: Albanija, Azerbejdžan, Gana, Kazahstan, Nigerija, Oman, Pakistan, Peru i druge.

Turska je takođe bila na razmatranju, ali Senat je odlučio da još nije spreman za automatsku razmjenu. Nedavni upad Turske u Siriju stvorio je sumnju u njenu sposobnost da garantuje zaštitu podataka.

Do sada, Švajcarska prima finansijske podatke od 75 zemalja i dijeli podatke sa 63. To je zbog toga što pojedine zemlje nisu ispunile zahtjeve za sigurnošću i poverljivošću podataka (Bugarska, Kostarika, Rumunija i Kipar) ili su odlučile da ne primaju švajcarske podatke.

Nedavno su švajcarske vlasti otkrile da su zemljama porijekla ili prebivališta dostavile detalje o oko 3,1 miliona bankovnih računa koje drže stranci (ili oni koji imaju fiskalno prebivalište u inostranstvu). Zauzvrat je dobila podatke o bankarskim detaljima o oko 2,4 miliona računa koje imaju državljani/rezidenti Švajcarske u 75 partnerskih zemalja.

Izvor: bankar.me