latinica  ћирилица
12/12/2019 |  09:23 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Mališani prve baletske škole za vršnjake pripremaju "Zimsku baladu" (VIDEO)

Direktorka Prve baletske škole Banjaluka Aleksandra Srdić rekla je Srni da je manifestacija "S ljubavlju hrabrim srcima" prilika da mališani budu humani od najranijeg djetinjstva i spoznaju da treba da otvore svoje srce i pomažu vršnjacima.
Prva baletska škola Banjaluka - Foto: SRNA
Prva baletska škola BanjalukaFoto: SRNA

Srdićeva je rekla da Prva baletska škola za ovu manifestaciju priprema sasvim novu koreografiju "Zimska balada", pod vođstvom profesorice Mine Bašić iz Novog Sada.

- Koreografiju uvježbavaju četiri djevojčice Sofija Radanović, Iva Savić, Anđela Zrnić i Dajana Prpa koje su završile osnovnu baletsku školu i sada su članovi baletske sekcije - rekla je Srdićeva.

Srdićeva je istakla da se Prva baletska škola sa velikim zadovoljstvom odazvala pozivu da učestvuje u ovoj humanitarnoj manifestaciji, koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

- Ovo nam nije prvi put da učestvujemo u akcijama sa humanitarnim ciljem, te se rado odazivamo na poziv. Sa predsjednicom Republike Srpske smo partneri i na druge načine, jer ona ima sluha za naš rad i bila je pokrovitelj našeg posljednjeg godišnjeg koncerta u Banjaluci kada naše učenice predstavom na sceni pokazuju šta su naučile - rekla je Srdićeva.

Ona je istakla značaj ove manifestacije jer, osim što podstiče ljude da budu humani, predstavlja i priliku da se na jednom mjestu široj publici predstave umjetnici, različitih afiniteta, stručnosti i uzrasta.

Prva baletska škola u Banjaluci osnovana je prije šest godina.

Srdićeva je izrazila zadovoljstvo što su do sada održali pet veoma uspješnih godišnjih koncerata koji predstavljaju krunu na kraju školske godine i na kojima se tražila karta više.

- "Pepeljuga", "Kopelija", "Snježana i sedam patuljaka", "Ružno pače"; sve su to priče koje smo pokušali oživjeti baletskim pokretima i adekvatnom klasičnom muzikom. Ti momenti, kada se sumira znanje prikupljeno tokom školske godine, su za svaku našu učenicu posebni, jer plešu pred sugrađanima, prijateljima, rodbinom i žele da zasijaju u punom sjaju - rekla je Srdićeva.

Trenutno baletsku školu pohađa više od 50 učenika koji se na sve načine trude da usklade balet i obaveze u osnovnoj školi koje pohađaju.

- Balet nije sekcija, nego škola koja ima četiri razreda sa predmetima, čiji se broj povećava kako balerine prelaze u viši razred. Nekada je teško uskladiti sve obaveze, jer svaki dan imamo časove ovdje i trudimo se da našim balerinama budemo podrška u svakom smislu - rekla je Srdićeva.

Ona je navela da učenice u ovoj školi dobijaju dobru osnovu za nastavak školovanja na nekoj od akademija ili studija, te je ponosna što su neke učenice nakon završene baletske škole nastavile školovanje u Budimpešti, a jedna od njih i na akademiji u Roterdamu.

Desetogodišnja Sofija Radanović rekla je da već šest godina pohaća Prvu baletsku školu i da je veoma uzbuđena što će učestvovati na humanitarnoj manifestaciji za prikupljanje sredstava za izgradnju dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i biti partner predsjednici Republike Srpske.

- Veoma mi znači što ću pomoći da se prikupe sredstva za izgradnju centara u Banjaluci i Trebinju za djecu kojoj je pomoć neophodna, te imati priliku da plesom pozovem sugrađane da učestvuju i budu humani - rekla je mlada balerina.