X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/12/2019 |  09:36 ⇒ 11:32 | Izvor: RTS

Papa Franjo: Za zakon potrebna saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori

Papa Franjo je u odgovoru na pismo patrijarha Irineja rekao da je za potvrđivanje zakona o vjeroispovijesti potrebna saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.
Papa Franjo (Foto: Stefano Rellandini) - Foto: REUTERS
Papa Franjo (Foto: Stefano Rellandini)Foto: REUTERS

Mitropolija crnogorsko-primorska je objavila da negativne posljedice Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja.

Papa je, kako se navodi na sajtu Mitropolije, odgovarajući na pismo njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, istakao da su primjedbe i zabrinutosti od strane SPC razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

- Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posljedica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu katoličku crkvu - navodi se u odgovoru pape Franje.

U pismu se ističe da se državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin lično obratio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću.

To, kako se navodi, nije učinjeno sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da će zakon koji se predlaže biti donijet na demokratskim principima.

U suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, navodi se u pismu pape Franje.

Zakon na dnevnom redu skupštine 24. decembra 

Vlada Crne Gore je na sjednici 6. decembra usvojila tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sljedeće sednice koja je zakazana za 24. decembar. 

- Kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava - navela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ističe se da način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa Crkvama i vjerskim zajednicama, pokazuje da je "napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine".

- Kao takvog prepoznale su ga i ostale pravoslavne Crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve - navela je Mitropolija na svom sajtu.