X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/12/2019 |  09:48 | Izvor: SRNA

Tompsonov uzvik "Za dom spremni!" za hrvatski sud nije sporan

Hrvatski Visoki prekršajni sud presudio je da kršenje zakona ne predstavlja to što je kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni!" tokom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave".
Tompson (foto:AP/MIROSLAV LELAS -
Tompson (foto:AP/MIROSLAV LELAS

Iako je taj sud donio već pet pravosnažnih presuda kojima je utvrdio da ustaški pozdrav "Za dom spremni!" predstavlja nezakonito ponašanje, ovaj put to nije bio slučaj, piše Јutarnji list.

Posljednja presuda nije odaslana iz suda i još nije konačna jer se nalazi u Odjeljenju evidencije sudske prakse.

To odjeljenje analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje da li je u skladu sa prethodnim koje su se ticale istog pitanja, ali i Evropskog suda za ljudska prava i Suda Evropske unije, čiji su stavovi obavezujući za hrvatsko pravosuđe.

Kao najviši sud u prekršajnoj grani, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

U slučajevima kada Odjeljenje evidencije sudske prakse zbog neusklađenosti sa ranijim presudama zaustavi novu, a takvi slučajevi u sudskoj praski nisu česti, saziva se opšta sjednica sudskog odjeljenja u čijoj je nadležnosti i sporna presuda. U ovom slučaju to je Odjeljenje za prekršaje javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda.

Presuda kojom je Tompson oslobođen krivične odgovornosti donesena je u novembru.

Tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda odbilo je žalbu Policijske uprave šibensko-kninske na prvostepenu oslobađajuću presudu Opštinskog suda u Šibeniku donesenu u oktobru 2018. godine.

Tom presudom je Tompson oslobođen krivične odgovornosti za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni!" na tri koncerta koji su održani 2015, 2016. i 2017. godine.