X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/12/2019 |  11:52 | Izvor: TANЈUG

Vulin: Ako niste džamahirija, povucite fatvu protiv Handkea i izvinite se Kusturici

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u odgovoru na izjavu odbornika SDA kantonalnog parlamenta da "Sarajevo nije džamahirija", poručio da ako ih je to uvrijedilo, treba da povuku fatvu Handkeu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

- Ako su odbornici SDA u Sarajevu uvrijeđeni što sam Sarajevo uporedio sa džamahirijom, treba samo da zakažu novu sjednicu i povuku fatvu izrečenu Handkeu - poručio je ministar odbrane Srbije.

 Vulin je još dodao i ovo:

- Mogli bi da me demantuju i tako što će rođenom Sarajliji, koji je njihov grad proslavio u svijetu, Emiru Kusturici, uputiti izvinjenje zbog provincijalne zavisti i uvreda koje su mu izrekli - napomenuo je Vulin.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Vulin je poručio i da mogu odbornici SDA da ga demantuju da ne prave islamsku državu i dokažu da su multikulturan grad i tako što će reći da im nedostaju desetine hiljada protjeranih Srba koji su nekada činili Sarajevo gradom različitih kultura, ili bar tako što će priznati i zločine činjene nad Srbima tokom građanskog rata.

- Ne mislim da su građani Sarajeva ti koji izriču fatve, ne mislim da su građani Sarajeva ti koji pljuju po najpoštovanijem sarajevskom umjetniku Emiru Kusturici, ne mislim da građani Sarajeva patriotizam mjere mržnjom prema Srbima, ali odbornici SDA to čine i to jesu - naveo je ministar odbrane Srbije.

Podsjetimo, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea kantonalne vlasti u Sarajevu proglasile su personom non grata.