latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:09 | Autor: SRNA

Zaharova: Presuda Todosijeviću - dokaz sistematske antisrpske represije

Presuda Prištine Ivanu Todosijeviću na dvije godine zatvora jer je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u Račku 1999. godine, još je jedan dokaz antisrpske represije koju prištinske vlasti sistematski sprovode, što zvanična Moskva osuđuje, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

- Odlučno osuđujemo presudu Prištine protiv Todosijevića iz Srpske liste zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak - saopštila je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Ona je podsjetila na istragu međunarodnog tima eksperata o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka.

- Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi su ukazivali da je tamo došlo do sukoba bezbjednosnih snaga i pripadnika /terorističke/ OVK - navela je Zaharova, prenosi "Sputnjik".

Ona je naglasila da vlasti samoproglašenog Kosova nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali i da se obračunavaju sa političkim oponentima - Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Prošle sedmice Osnovni sud u Prištini izrekao je dvije godine zatvora bivšem ministru administracije i lokalne samouprave samoproglašenog Kosova Ivanu Todosijeviću zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju.