latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:59 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Podržati mlade i inovativne učenike

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uručio je danas rukovodstvu banjalučke Gimnazije i Medicinske škole zlatne medalje koje su učenici ovih škola osvojili na novosadskom "Tesla festu" za inovativna rješenja.
Nedeljko Čubrilović uručio zlatne medalje - Foto: SRNA
Nedeljko Čubrilović uručio zlatne medaljeFoto: SRNA

Čubrilović, koji je bio pokrovitelj učešća učenika na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest 2019", rekao je novinarima da mu je posebno zadovoljstvo podržavati mlade i inovativne ljude u njihovim aktivnostima.

- Njima pripada sva zasluga što su, zajedno sa profesorima, napravili ovaj rezultat. Na "Tesla festu" su pokazali da ove naše škole imaju tradiciju, održavaju rejting i kvalitet. Nadam se da će u budućem periodu ove ustanove imati dovoljno sredstava i mogućnosti da same podrže ovakve aktivnosti - naveo je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će nagrađeni učenici ovih škola, kao i njihovi brojni uspješni prethodnici, biti uzor novim generacijama učenika i doprinijeti društvenom razvoju.

- Srpska nastoji i da veoma odgovoran i težak i profesorski rad bude što više vrednovan - rekao je Čubrilović, koji je danas posjetio banjalučku Gimnaziju, gdje su mu predstavnici rukovodstva te škole uručili zahvalnicu za podršku inovatorstvu.

Direktor Gimnazije Vita Malešević rekla je da učenici ovih škola imaju dobre rezultate na svim poljima nauke i tehnoloških inovacija, te da im Čubrilovićeva podrška mnogo znači.

- On je podržao učenike kada je riječ o njihovom učešću na "Tesla festu". Oni su sa tog festivala donijeli medalje. Podrška im je podstrek u daljem radu - rekla je Maleševićeva.

Nagrađeni učenici su naveli da su, između ostalog, napravili aplikaciju koja korisniku pruža diferencijalnu dijagnozu, dodatnu dijagnostiku i savjete ljekara, nakon što u nju unese parametre iz analize krvi i urina.

Učenici Gimnazije i Medicinske škole su na Festivalu "Tesla fest", koji je održan u oktobru, osvojili više medalja, plaketa i specijalnih diploma za napravljene aplikacije.