latinica  ћирилица
12/12/2019 |  14:31 ⇒ 14:33 | Autor: sputniknews.com

Njemačka odbacila sankcije SAD: O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa

Njemačka odbacuje sve pokušaje stranih sila da vrše uticaj na njenu energetsku politiku - o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Njemačke Hajko Mas.
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi gasovoda "Sjeverni tok 2", koji grade Njemačka i Rusija.

- O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo miješanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom - naglasio je on u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama nalazi se "suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima". Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda "Sjeverni tok 2" i "Turski tok".

Ovaj dokument predat je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

"Sjeverni tok 2"

Projekat "Sjeverni tok 2" podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Sjevernog toka".

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Povezane vijesti:

Evropska unija o sankcijama protiv "Sjevernog toka 2"