latinica  ћирилица
12/12/2019 |  15:14 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Radmanović: Do Nove godine potvrda novog sastava Savjeta ministara

Do Nove godine trebalo bi da bude potvrđen novi sastav Savjeta ministara, a proces se odvija usporeno zbog izostanka dogovora SDA sa koalicionim partnerima u Federaciji, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Radmanović je, u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske, govoreći o predloženim kandidatima za ministre u Savjetu, naglasio je da SNSD, čiji je i potpredsjednik, ne utiču na odluke koalicionih partnera.

On je naveo da Program reformi, koji je otkočio proces formiranja vlasti, ne krije tajne u šta će se građani uskoro uvjeriti.

Plan je bio da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na posebnoj sjednici 18. decembra potvrdi sastav Savjeta ministara. Ipak, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma, nije optimista, jer predstavnici SDA nisu završili konsultacije sa svojim koalicionim partnerima. Vjeruje da bi 23. decembra mogao biti izabran Savjet ministara.

- Danas možemo reći - ukoliko bi SDA ovih dana to završila, do nedjelje ili eventualno u ponedjeljak kao što najavljuju, mogli bi za sedam dana izvršiti provjere i konstituisati Savjet ministara. Važno je za sve u BiH da se nešto dešava i da radimo punim kapacitetom. Nadam se ipak da bi to u periodu do Nove godine moglo biti završeno - kaže Radmanović.

Srpskim kadrovima pripada pozicija predsjedavajućeg Savjeta, tri ministarske i tri pozicije zamjenika ministara. SNSD je predložio svoje kandidate, kao i DNS koji je za ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio Draška Aćimovića. Sa ovim potezom nisu bili zadovoljni pojedini istaknuti članovi DNS-a, a Radmanović ističe da je riječ o unutarstranačkom pitanju na koje SNSD nema uticaj.

Povodom medijskih spekulacija da je vrh SNSD-a tražio od DNS-a da do sutra predloži novog kandidata Radmanović je odgovorio:

- Јa nemam tu informaciju, a bio sam juče i sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i to pitanje nije bilo "na stolu". Takav je koalicioni odnos. Ako bi jedna politička partija uticala na kadrovska rješenja drugih, onda bi to bio haos iz koga ne bi znali kako da izađemo.

Kada je riječ o formiranju vlasti, proces je odblokirao dogovor članova Predsjedništva u vezi sa saradnjom sa NATO. Radmanović je rekao da Program reformi koji je poslat u Brisel ne krije tajne.

- Činjenica je da, na prvom mjestu, dokument jasno kaže da se ne prejudicira članstvo u NATO savezu, a na drugom mjestu da se članstvo ne prejudicira jer će o tome odlučivati Predsjedništvo i Parlament BiH u skladu sa Ustavom i zakonom. To su rečenice koje bi trebalo svima da budu jasne i dovoljne. Ako ne prejudicirate članstvo, ne prejudicirate ni Akcioni plan za članstvo (MAP), o kojem su prestali da pričaju - naglasio je on.

U ovom trenutku problematičan je proces integracije u Evropsku uniju. Savjet unije donio je zaključak u kojem se, između ostalog, ističe da BiH nije uspjela u dovoljnoj mjeri ispuniti određene kriterijume. Radmanović smatra da je Unija trebalo da odobri kandidatski status, da bi se naredne godine krenulo sa otvaranjem poglavlja.

- Naravno, to je moj lični optimizam koji će se teško ostvariti zbog Evropljana koji spavaju, koji ne razumiju da je u pitanju opstanak EU ukoliko se ne proširi na pet zemalja Balkana - ističe Radmanović.

U Republici Srpskoj bliži se obilježavanje Dana Republike. Radmanović je rekao da će se 9. januar i dalje slaviti i obilježavati jer je riječ o važnom datumu za sve građane, te da su nepotrebne politike usmjerene protiv Republike Srpske.