latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:14 | Autor: TANЈUG

Slike sa dvora Karađorđevića ponovo u Narodnom muzeju

U okviru Dvorskog kompleksa danas je održana primopredaja pet slika koje su se više decenija nalazile na pozajmici dvoru Karađorđević, ali su u vlasništvu Narodnog muzeja, te su danas tamo i vraćene.
Slike sa dvora Karađorđevića ponovo u Narodnom muzeju (Foto: Aleksandar Slavković/RAS Srbija) -
Slike sa dvora Karađorđevića ponovo u Narodnom muzeju (Foto: Aleksandar Slavković/RAS Srbija)

U pitanju su "Trgovac divljači" flamanskog slikara Adrijana van Utrehta, "Mrtva priroda" holandskog slikara Јohanesa Everta Akeringa, "Amor i Žena" i "Poslije kupanja" britanskog slikara ser Čarlsa Simsa, kao i slika ser DŽordža Klauzena "Srebrno ljetnje jutro".

Ovom događaju prisustvovala je Komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja - stručne službe, konzervatori, restauratori, kustosi i sekretar, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Primopredaja i pozajmica slika, kako je istakla, spadaju u "običan", svakodnevni muzejski posao, "te je ovom prilikom konstatovano da su slike tu, da se vraćaju u Muzej, a sve to zavedeno je i u stručni zapisnik."

Drugi dio rada komisije tiče se slike Stevana Todorovića koja je još 2002. godine iz Dvorskog kompleksa od strane Narodnog muzeja uzeta na pozajmicu radi izlaganja na izložbi, a takođe je u vlasništvu Narodnog muzeja i na trajnoj pozajmici u Dvorskom kompleksu.

Slika nakon završetka izložbe nije vraćena u Dvorski kompleks, a trenutno je na konzervaciji i restauraciji.

- Nakon završetka tog procesa, Komisija će pažljivo razmotriti sve okolnosti i donijeti odluku gdje će slika biti smještena - objasnila je Sonja Zimonić u ime Ministarstva kulture i informisanja.