latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:32 | Autor: SRNA

Poletio prvi električni komercijalni avion (VIDEO)

Kanađani su isprobali prvi električni komercijalni avion - hidroavion na električni pogon kanadske kompanije "Harbur er" /Harbour Air/.
Prvi električni komercijalni avion "Harbur er" (Foto: Twitter/Harbour Air Seaplanes) -
Prvi električni komercijalni avion "Harbur er" (Foto: Twitter/Harbour Air Seaplanes)

Ovaj avion, napravljen u saradnji sa kompanijom "Magniks", ušao je u istoriju avijatike uspješno poletjevši iz Vankuvera sa šest putnika na kratki trominutni probni let.

Letjelicom, koju pokreće 750 konjskih snaga, pilotirao je izvršni direktor i osnivač kompanije Greg Mekdugal.

Uprava australijske firme "Magniks", koja je na Salonu automobila održanom početkom godine u Parizu predstavila novi pogonski sistem, navodi da su njeni inženjeri osmislili električni avion u nastojanju da stvore "čist i efikasan način napajanja aviona pogonskim gorivom".

Probni let je prvi korak u dobijanju sertifikata za električni avion za komercijalnu upotrebu.

"Harbur er" nada se da će cjelokupnu flotu ovih aviona oformiti do 2022. godine, pod uslovom da se garantuje bezbjednost u letu i dobiju sva regulatorna odobrenja.

Prelaz na električni pogon u avio-saobraćaju mogao bi doprinijeti smanjenju emisije ugljen-dioksida, jednog od najvećih zagađivača Zemlje.

Sadašnji avionski letovi na gorivo oslobađaju emisije gasova staklene bašte.

Čak i kratak let, na primjer iz Londona do Edinburga i nazad, doprinosi višim emisijama ugljen-dioksida nego prosječne godišnje emisije ugljen-dioksida u Ugandi ili Somaliji.

Tako let iz Londona do Rima i nazad ostavlja "otisak" ugljen-dioksida od 234 kilograma po putniku, što je više od prosjeka koji godišnje ostvaruju građani 17 svjetskih zemalja!

Povratni let na relaciji London-Njujork generiše 986 kiograma ugljen-dioksida po putniku, navode agencije.

Na razvoju električnih aviona radi još nekoliko velikih kompanija, među kojima su "Boing" i "Erbas".