latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:34 ⇒ 13/12/2019 | 08:52 | Autor: RTRS

Spreman Program reformi; Nema dodatnog umanjenja plata zbog bolovanja

Odredba iz Programa ekonomskih reformi, po kojoj bi poslodavcima bilo omogućeno umanjenje plate tokom bolovanja radnika i do 50 odsto, umjesto dosadašnjih 30 odsto, biće brisana i radiće se na pronalasku drugog rješenja, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Poručeno je i da je postignuta velika saglasnost sa socijalnim partnerima po svim pitanjima.

Dokument, koji sadrži osnovne smjernice razvoja Srpske do 2022. godine, pred poslanicima će se naći u ponedjeljak.

Glavni ciljevi politika Vlade Republike Srpske definisani su kroz sedam prioriteta - od povećanja konkurentnosti privrede i reformi u javnom sektoru, obrazovanju, zdravstvu, pa do poboljšanja demografske slike i evropskih integracija.

Za predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, predložene mjere su nastavak politika Vlade, prezentovanih u ekspozeu premijera Radovana Viškovića.

- To je oslanjanje na realni sektor, usklađivanje zakonske osnove sa ekonomskim direktivama i daljnja standardizacija ponašanja Republike Srpske i svih njenih insititucija u duhu evropskih pravila, koja će značiti jedan korak bliže ka EU - rekao je Čubrilović.

A da li to znači i bar korak bliže evropskom standardu, ono je što najviše zanima građane.

Socijalni partneri poručuju da će biti tako, međutim, o tempu rasta standarda, odnosno prosječne plate, mišljenja su, ipak različita.

- Mislim da prosječna plata može dostići iznos do 1.000 KM, a ako se sve ispoštuje, može rasti i do 1.300 KM. Akcenat je na realnom sektoru i Vlada mora da zna da je ona odgovorna što plate u realnom sektoru ne prate one u javnom - navela je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, procjenjuje da će rast plata biti nastavljen. Da li će biti veći ili manji, kako navodi, zavisiće i od situacije u svijetu. Trivić kaže da bismo sa sadašnjim trendom rasta plata, trebali biti zadovoljni.

I jedni i drugi smatraju da je Program reformi dobro koncipiran dokument i priznaju da je Vlada usvojila gotovo sve njihove sugestije.

- Što se tiče poreske politike, uspjeli smo da dogovorimo sa Vladom, iako je to minimalno, ali i minimalno je za nas značajno, da se na neki način smanji naknada za nezaposlenost, čime bi se krenulo u rasterećenje privrede - dodao je Trivić.

Mišićeva naglašava da je za Savez sindikata veoma važno zakonsko rješenje, odnosno usvajanje izmjena Zakona o radu u 2020. godini.

- Prvi put će se jasno definisati sistem plata, najniža plata i time isključiti svaka mogućnost zloupotreba nesavjesnih poslodavaca - ističe ona.

Mnogo toga će zavisiti i od realizacije i primjene svih ovih mjera.

Iz Sindikata očekuju brži rad pojedinih ministarstava i bolji rad kontrolnih organa, dok je za poslodavce najvažnije da je ovim dokumentom priznato stvarno stanje, odnosno problemi u javnom sektoru i najava da će se krenuti u njihovo rješavanje.