latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:35 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Sufinansiranje stanova za mlade poželjno u svim lokalnim zajednicama

Najmanje 16.000 beba godišnje trebalo bi da bude rođeno u Srpskoj, kako bi se popravila negativna demografska slika.

Program demografske obnove je najavljen, ali do tada i Republika i lokalne zajednice, preispituju dosadašnje i tragaju za novim mjerama.

Iskorak je napravio Doboj i to sufinansiranjem kupovine stana mladim bračnim parovima. Da li je to model i za ostale gradove i opštine?

- Smatram da je grad Doboj jasno poslao poruku svim mladim ljudima da ne treba da napuštaju svoj grad i državu. Mi smo jedni od njih - poručio je Davor Blesić, kojem su juče uručeni ključevi stana.

Mnogi pitaju mogu li njihove lokalne zajednice slijediti ovaj primjer. Banjalučanin Vaskrsija, otac 11-mjesečnog Petra, kaže da su uslovi roditeljstvo solidni, ali da uprkos svim pričama postojeće mjere pronatalitetne politike nisu dovoljne.

- Kome treba, to nije dovoljno sigurno. Da li se može uraditi više? Ako može - neka urade i pomognu - kaže Vaskrsija.

S obzirom na broj stanovnika, najveća očekivanja i jesu upravo u najvećem gradu Srpske. Ipak, o modelu iz Doboja Banjaluka ne razmišlja, već razmatra sopstveni.

- Razrađuje se jedan model kojim bi grad ponudio zemljište. Naše učešće bi moglo da bude zemljište za stambenu gradnju na lokacijama gdje ih grad ima i eventualno naknade i dadžbine, a to bi onda smanjivalo ukupnu cijenu gradnje - pojašnjava gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

O modelu iz Doboja razmišlja Bijeljina, koja ima slične mjere pronatalitetne politike kao i Banjaluka.

- Nije isključeno da bi grad Bijeljina mogao da sufinansira izgradnju stanova u narednom periodu - navodi gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić.

Opština Višegrad s obzirom na veličinu, jedan je od pozitivnijih primjera. Načelnik ove opštine Mladen Đurović kaže da je u toku faza izrade projektne dokumentacije za zgradu od 24 stana za mlade bračne parove.

Јužnije - Trebinje je pionir je u stambenom zbrinjavanju mladih.

- Došli smo u situaciju da su mladi bračni parovi konkurisali za zgradu u centru, gdje kvadrat košta 1.800 KM, a oni će dobiti za 1.250 KM - kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik ovog grada.

Republika Srpska i dalje čeka nacionalni program demografske obnove. U njemu bi uz dosadašnje pojedinačne mjere, trebalo da budu sadržane i mjere koje sprovodi Republika Srpska, a plan je da one ne budu isključivo finansijske prirode, već i da omoguće kvalitetnije spajanje rada i roditeljstva, ali i poboljšanje sveukupnog ambijenta.