latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:45 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Priznanja mladim banjalučkim inovatorima

Učenicima Gimnazije i Medicinske škole u Banjaluci, koji su u oktobru učestvovali na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest 2019" u Novom Sadu, uručena su priznanja. Svečanosti u Gimnaziji prisustvovao je i predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je bio pokrovitelj njihovog učešća na festivalu.

Milica i Petar sa drugarima iz školskih klupa na takmičenjima i festivalima osvajaju medalje. Ni ovaj put nisu izostale, i to dvije zlatne i dvije srebrne. Ideja im nije nedostajalo.

- Aplikacija radi na principu da kada korisnik unese svoje paramtere iz analize krvi i urina, aplikacija nam pruži diferencjalnu dijagnozu, dodatnu dijagnostiku kao i savjete ljekara - pojašnjava Milica Kecman, učenica Medicinske škole.

Petar Kecman, učenik banjalučke Gimnazije kaže da je aplikacija osmišljena kao pomagalo na časovima hemije koja pomaže u računanju, objašnjavanju lekcija, te je tako pomagalo profesorima da se umanji vrijeme koje provode za tablom objašnjavajući lekcije.

Priznanja i podrška koju dobijaju podsticaj su za dalji rad.

- Naši učenici gdje god da odu postižu rezultate, tako da smo zahvalni gospodinu Čubriloviću, to je podstrek za dalji rad - navela je Vita Malešević, direktorka banjalučke Gimnazije.

Nagrađeni učenici uzor su novim generacijama i doprinijeće društvenom razvoju.

- Na Tesla festu su pokazali da banjalučka Gimnazija i Medicinska škola imaju tradiciju, rejting, kvalitet i da im ubuduće neće trebati podrška , da će biti prepoznati od društva - istakao jenj Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da Srpska nastoji i da veoma odgovoran i težak profesorski rad bude što bolje vrednovan.