X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/12/2019 |  22:09 | Izvor: RTRS

Srpski narod nema više vremena za identitetske eksperimente

Srpski istoričar Miloš Ković poručio je na večerašnjem predavanju u Eparhijskom centru u Bijeljini da je došlo vrijeme da se srpski narod oslobodi od zapadne paradigme i da prestane da gleda na sebe očima Engleza, Nijemaca i Francuza, da se sagleda kao zavjetni narod čije je utemeljenje Srpska pravoslavna crkva.
Miloš Ković - Foto: SRNA
Miloš KovićFoto: SRNA

Govoreći o temi "Crkva kao čuvar istorijske i nacionalne svijesti", Ković je rekao da je srpski narod, kakav je uobličila SPC, bio zajednica vjere, ili zavjetna zajednica.

- Na ovoj generaciji i generaciji naše dece i unuka je da se obnovi zavetna ideja oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda, koji je izdeljen i između kojeg su povučene krvave granice, protiv njegove volje - ocijenio je Ković.

On je poručio da srpski narod nema više vremena za identitetske eksperimente, ni da se koleba u svojoj srži, navodeći da to mora biti srpski i pravoslavni identitet.

Večerašnje izlaganje dio je ciklusa predavanja koja uoči Božića organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija.