latinica  ћирилица
13/12/2019 |  09:43 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

U zemljištu piralena 33.000 puta više, nema ga u vodi i hrani

Vrijednost piralena u zemljištu na pojedinim mjestima u krugu Incela iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, što je čak 33.000 puta više od dozvoljene, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno prisustvo ovog kancerogenog ulja, rečeno je u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.
Incel zemljište - Foto: RTRS
Incel zemljišteFoto: RTRS

Nezavisne novine navode da su ovo rezultati najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka i podsjećaju da je dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu.

U gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove rečeno je da će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti i da je za 18. decembar planiran sastanak sa timom eksperata.

- Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom - istakao načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove grada Banjaluka Јanko Kecman.

Kecman je podsjetio da je grad Banjaluka do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji, 101 uzorak.

Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen, kao i pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, te jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale.

- Granična vrijednost piralena za prostor Republike Srpske je 0,2 miligrama po kilogramu, dok je evropska još manja i iznosi 0,02 miligrama po kilogramu - rekao je Kecman.