latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:31 | Autor: SRNA

U toku rad na dva predmeta o stradanju Srba na području Bratunca

U Tužilaštvu BiH se radi na dva predmeta koja se odnose na ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Bratunca 1992. godine, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

U Tužilaštvu su dodali da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

U Crkvi Svetog proroka Ilije u Bjelovcu, kod Bratunca, sutra će biti služen parastos za 109 srpskih civila i vojnika iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih je 68 ubijeno na taj dan 1992. godine.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović ranije je rekla Srni da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet u vezi sa zločinima počinjenim u Bjelovcu 14. decembra 1992. godine kada su muslimanske snage iz Srebrenice upale u selo u ranu zoru i počinile stravičan masakr nad civilima ubijajući žene, djecu i starce zatečene na spavanju ili u kućama i dvorištima.

Filipovićeva ističe da je najstarija žrtva muslimanskog zločina bila 87-godišnja Zlata Јovanović, čiji su sin Milan i unuka Radenka ubijeni ispred kuće u kojoj su u jednom času nestale tri generacije te porodice.

Prema njenim riječima, najmlađa žrtva bio je petneastogodiši dječak Čedo Miladinović, a ubijeni su i godinu stariji Slobodan Petrović i sedamnaestogodišnji Milenko Vučetić.

- U prosjeku je svaka srpska kuća u Bjelovcu izgubila po dva člana domaćinstva u posljednjem ratu - naglasila je Filipovićeva.

Ona kaže da se svakog 14. decembra obilježava godišnjica njihovog stradanja, naglašavajući da se te žrtve ne smiju nikada zaboraviti da se zlo ne bi ponovilo.