latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:42 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Praksom do stručnosti

U Republici Srpskoj je pokrenuta intenzivna saradnja obrazovnog sistema sa privrednim subjektima da bi učenici u okviru prakse sticali stručna znanja i primjenjivali ih na tržištu rada, rekla je danas u Banjaluci ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora o edukaciji učenika završnog razreda banjalučke Ekonomske škole sa Unikredit bankom, istakla je da je finansijsko poslovanje jedan od važnih aspekata u razvoju znanja đaka ekonomske struke koje se uvodi u završne razrede ekonomskih škola.

- Banjalučka Ekonomska škola je prva koja se uključuje u takav projekat - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da nove tehnologije i novi procesi rada u finansijskom poslovanju zahtijevaju i nove softverske programe i digitalizaciju.

- To će u ovom slučaju značiti sticanje praktičnih znanja u školi, koje će po okončanju školovanja moći da primijene u praksi - dodala je Trivićeva.

Direktorka Ekonomske škole Sonja Tomaš Miskin rekla je da je ova škola prva u Srpskoj postala dio ovog projekta, koji će u narednih pet godina realizovati Unikredit banka.

Ona je naglasila da je ovaj projekat izuzetno važan za učenike jer će moći da na savremeniji način savladaju sve finansijske termine koji će im koristiti u radu.

Predsjednik uprave Unikredit banke Banjaluka Gordan Pehar rekao je da u ovoj banci smatraju da je potrebna saradnja finansijskog i privatnog sektora sa školama i lokalnom zajednicom da bi se ponudom novih načina i sadržaja učenja odgovorilo izazovima savremenog doba.