latinica  ћирилица
13/12/2019 |  11:52 ⇒ 12:02 | Autor: klix.ba

Na konferenciji u Šarm el Šeiku delegacija RAK-a potrošila 60.000 KM

Za odlazak na Svjetsku konferenciju o radio-komunikacijama u Egiptu 16 predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije BiH i dva predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu potrošeno je 59.655 KM javnog novca, navodi portal Klix.
Šarm el Šeik (foto: keytour.com.ua) -
Šarm el Šeik (foto: keytour.com.ua)

Iz RAK-a su naveli da su u Šarm el Šeik, od 28. oktobra do 22. novembra, poslali 16 lica i da su troškovi službenog putovanja za avio-prevoz, smještaj i dnevnice iznosili 52.253 KM.

Istakli su i da se Svjetska radijska konferencija održava svake četiri godine i da predstavlja "najvažniji događaj u vezi sa poslovima upravljanja radio-frekvencijskim spektrom".

- BiH kao član Međunarodne unije za telekomunikacije ima pravo i obavezu učešća na ovoj konferenciji čime se štite interesi korištenja radio-frekvencijskog spektra u BiH, u skladu sa međunarodnim propisima - pojašnjavaju iz RAK-a i dodaju da su do sada predstavnici RAK-a pet puta učestvovali na ovom važnom svjetskom događaju koji okuplja više od 2.000 delegata iz svijeta.

Iz RAK-a su napomenuli da je na konferenciji u Egiptu učestvovalo 16 članova koji su na skup odlazili u smjenama, u zavisnosti od planiranog rasporeda aktivnosti na konferenciji, kojoj su prisustvovali u prosjeku po sedam dana.

Putni troškovi članova delegacije Ministarstva koji su učestvovali na konferenciji podrazumjievaju 3.593 KM za avionske karate, 2.628 KM za smještaj, 1.128 KM za dnevnice i ostale izdatke 55,20 KM.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH su rekli da su u Šarm el Šeiku boravili i njihovi predstavnici – pomoćnik ministra i šef Odsjeka za komunikacije, ali da nisu učestvovali na panelima.

- Ova vrsta radne konferencije ne predviđa pojedinačna izlaganja, nego rad i usaglašavanje radiospektra po komitetima, a zatim usvajanje prijedloga na plenarnom dijelu konferencije. Predstavnik ministarstva je u skladu s akreditivima učestvovao na ceremoniji potpisivanja finalnih akata konferencije - pojasnili su iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Ostaje nejasno zbog čega su onda predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH u izvještaju sa službenog putovanja naveli da "nisu bili panelisti, jer BiH nije imala prijedloga ni zvaničnih primjedbi na druge prijedloge", prenosi pomenuti portal.