latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:21 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Višković: U narednoj godini 30 miliona KM podrške privredi (FOTO/VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da će u narednoj godini iz budžeta Srpske za pomoć privredi biti izdvojeno 30 miliona KM po različitim osnovama.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Vlada Srpske će na narednoj sjednici razmotriti, a vjerujem i prihvatiti zahtjev Privredne komore za povećanje granta za tehnološki razvoj preduzeća. Zajednički ćemo sa privrednicima kreirati dodatne mjere kojima ćemo stimulisati privredu, a potom i otvoriti pitanje zaštite domaće proizvodnje - rekao je Višković nakon što je sa rukovodstvom Privredne komore Srpske razgovarao o Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina i Prijedlogu budžeta Srpske za iduću godinu.

Foto: RTRS

On je istakao da će biti sačinjen akcioni plan za sprovođenje programa ekonomskih reformi.

- Identifikovali smo probleme koji se odnose na produktivnost i nedovoljnu konkurentost privrede. Vlada je zato sačinila sedam mjera, a to su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sektor, bolja organizacija javnih preduzeća, obrazovanje prilagođeno potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, informacione tehnologije i međunarodna saradnja - naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, Prijedlog programa ekonomskih reformi rađen je u skladu sa evropskim standardima.

Višković je podsjetio da je za privredu predviđeno i milion KM u Ministarstvu energetike i rudarstva, te milion KM u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

- Imamo i 7,9 miliona KM rezervisanih za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa. Imamo i Zakon o doprinosima, gdje stavku za zapošljavanje sa 0,8 smanjujemo na 0,6 za šta će biti obezbijeđeno devet miliona KM. Izmijenili smo i kriterijume za plasmane kredita Investiciono-razvojne banke na način da su smanjene kamatne stope i uveli kreditnu liniju za bračne parove do 30 godina i rješavanje stambenih pitanja gdje je kamatna stopa ispod tri odsto - kaže Višković.

On je ponovio da će od 1. januara biti preuzeta obaveza koja se odnosi na porodiljsko bolovanje, za šta će biti izdvojeno osam miliona KM, te da je budžet Srpske za narednu godini veći za 108 miliona KM u odnos na rebalans ovogodišnjeg.

Premijer Srpske je podsjetio da će u narednoj godini za povećanje plata i redovno usklađivanje penzija biti izdvojeno 110 miliona KM.

- Budžet za narednu godinu je realno planiran. Zahvalan sam privrednim subjektima što smo došli u poziciju da imamo i najveći broj zaposlenih u Srpskoj od kada se mjeri ovaj parametar - rekao je Višković.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ocijenio je da će odliv radne snage uticati na privredna kretanja, te da su Prijedlogom programa ekonomskih reformi predviđene mjere koje bi trebalo da doprinesu dinamičnijem razvoju.

Đurić je ponovio da moraju biti povećana sredstva za tehnološki razvoj preduzeća.

- Imali smo aktivnu ulogu u kreiranju ekonomskih mjera koje moraju biti na odgovarajući način sprovedene. Tehnološka zastarjelost preduzeća je jedan od elemenata koji ima negativan uticaj na konkurentnost - rekao je Đurić.

On je napomenuo da će biti organizovani i redovni operativni sastanci privrednika i Vlade Srpske na kojima će biti razgovarano o svim značajnim pitanjima.

- Očekuje nas teška poslovna godina, s obzirom na to da su veoma turbulentna kretanja na tržištu EU. Korektna saradnja privrednika i Vlade trebalo bi da rezultira zaustavljanjem negativnih trendova i značajnijim napretkom - kaže Đurić

Sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske prisustvovalo je i više ministara Srpske.