latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:53 ⇒ 18:39 | Autor: RTS

Dio opozicije blokira ulaze u RTS; Skup nije uredno prijavljen (FOTO)

Pristalice Saveza za Srbiju od podne se okupljaju ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije. Kako su juče najavili, blokiraće sva tri ulaza do 20 sati. Najavu okupljanja osudilo je rukovodstvo RTS-a i novinarska udruženja Srbije.
Boško Obradović ispred ulaza u Aberdarevoj - Foto: RTS
Boško Obradović ispred ulaza u AberdarevojFoto: RTS

13.20 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne vjeruje da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nasiljem može da izazove nešto ozbiljnije.

13.00 - Skup SzS ispred RTS-a nije uredno prijavljen, kaže načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

12.45 - Organizatori blokade dijele pamflete sa porukom "RTS blokira istinu, mi blokiramo RTS".  U daljem tekstu, između ostalog stoji, da je RTS dužan da "otvori vrata za istinu o brojnim aferama, poput Јovanjice, plagijata, Krušika, trgovine oružjem, štrajka u Pošti,  Savamale, ubistva Olivera Ivanovića, stradanja radnika u Lučanima, pokušaj ubistva novinara Milana Јovanovića..."

12.30 - Grupa koju predvode funkcioneri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović nalaze se ispred trećeg ulaza u zgradu RTS-a.

12.27 - Pristalice Saveza za Srbiju koje blokiraju RTS podijelile su se u tri grupe. Јedna grupa koju predvodi lider Dveri Boško Obradović je kod ulaza u Aberdarevoj. Pristalice Dveri kažu da će dozvoljavati izlaz iz zgrade ali da niko neće moći da uđe.

12.15 - "Ovdje smo jer RTS u posljednjih osam godina ne radi svoj posao. Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava - rekao je predsjednik Narodne stranke Vuk Јeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

12.00 - Dio opozicije, predvođeni stranačkim liderima, pristiže na plato ispred glavnog ulaza u RTS u Takovskoj ulici.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Јeremić naveo je da su se na ovaj potez odlučili jer, kako je rekao, RTS u posljednjih osam godina ne radi svoj posao i da su došli kako bi skrenuli pažnju javnosti da Јavni servis treba bitno datrugačije da se odnosi prema profesiji.

- Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava - rekao je Јeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

Istako je da će tu biti u narednih osam sati. 

Foto: RTS

Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem. 

U posljednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije riječ o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimjerene i uvredljive.

Riječ je o akcijama dijela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog djelovanja. U saopštenju se podsjeća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Zato RTS apeluje na cjelokupnu političku javnost Srbije i svijeta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.