latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:55 ⇒ 13:07 | Autor: B92

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci uspjeli nemoguće

Koliko puta ste od starih čuli - pazite šta radite, da vam potomci ne bi okajavali grijehe.
Sa snimanja filma "Iza zatvorenih vrata" (foto: RINA) -
Sa snimanja filma "Iza zatvorenih vrata" (foto: RINA)

Ovom rečenicom vodila su se i dva hrabra momka iz Čajetine, David i Đorđe, koji su naoružani samo stvaralačkim entuzujazmom riješili da u jednoj maloj sredini, naprave horor film baziran na narodnim vjerovanjima zlatiborskog kraja.

- Svako selo ima svoju priču koja se prenosila sa koljena na koljeno. To nam je bila okosnica od koje smo krenuli - izjavio je scenarista Đorđe Živović i otkriva pojedinosti iz filma.

- Radnja se bazira na dvije porodične tragedije i tri vremenska intervala. Riječ je o tipično srpskoj porodici koja je živjela na selu pod Turcima, domaćin je sarađivao sa neprijateljem stoga su mu hajduci pobili cijelu porodicu, ali su izgubili iz vida da su tad nastradale i tri nevine kćerke. Radnja se zatim prebacuje u sadašnjost gdje potomci hajduka ispaštaju zbog grijehova svojih predaka - ispričao je Đorđe za RINU.

Ideja za nastanak srpskog horor filma "Iza zatvorenih vrata" nastala je 2013. godine kada je snimljen prvi dio, kako stvaraoci kažu - uz pomoć štapa i kanapa. Snimanje drugog, dugometražnog dijela započelo je 2016. godine, a režiser David Kolaković samo zbog toga, podigao je čak i kredit.

- Mi smo dokaz da kad je dobar tim i dobra priča, projekat može biti ostvaren bez obzira na sve poteškoće. Film i ima težinu, zato što smo u njega uložili mnogo truda, rada i snalazili smo se na sve načine - izjavio je David.

U filmu je učestvovalo 30 glumaca, od čega su tri bila profesionalna iz Narodnog pozorišta u Užicu.

Tokom snimanja, koje je trajalo oko 2,5 godine sve što je moglo poći naopako ovaj mladi tim kao da nije zaobilazilo.

- Dugo smo snimali na Semenjevu gdje je debeli minus ledio sve pred sobom, pa tako i našu opremu. Zaleđen nam je bio kran, ali i kamera na kojoj se dugme od hladnoće ukočilo, pa je snimala 24 sata pošto nije mogla da se izgasi. Kamion sa konjima nam je sletio sa puta, jedva smo ih izvukli, a za snimanje ratne scene shvatili smo da nemamo krv, pa smo zaklali ovcu koju su nam dali seljaci. Kad je snimanje filma završeno shvatili smo sa kakvim izazovom smo se zapravo uhvatili u koštac i koliko je zaista bilo teško, ali bitno je da smo uspjeli - kaže David.

Film ovih zlatiborskih entuzijatsta na festivalu srpske fantastike, nagrađen je Piramidom i tako su odnijeli pobjedu nad filmovima koji su snimani sa mnogo većim budžetom. Tri puta prikazan je pred publikom u Čajetini gdje je izazvao opšte oduševljennje, tako da su ovi mladići definitivan dokaz da kad nešto dovoljno želite – to možete i da ostvarite.