latinica  ћирилица
13/12/2019 |  14:43 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Trebinje: Skupština napravila propuste prilikom smjene potpredsjednika

Okružni sud u Trebinju utvrdio je da je Skupština grada napravila propuste prilikom razrješenja Bojana Šapurića sa mjesta potpredsjednika Skupštine, a u lokalnom parlamentu kažu da presuda još nije stigla do njihove stručne službe.
Bojan Šapurić - Foto: RTRS
Bojan ŠapurićFoto: RTRS

Šapurićev advokat Mira Vučinić je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da je Okružni sud u Trebinju 29. novembra donio presudu kojom je uvažena Šapurićeva tužba i osporavaju akti Skupštine grada po kojima je razriješen funkcije potpredsjednika.

- Naša tužba je uvažena, osporeni akti su poništeni, što vodi ka tome da se predmet vraća u ono stanje u kome se nalazio prije njihovog donošenja. To praktično znači da se ovo cijelo vrijeme Šapurić može smatrati potpredsjednikom Skupštine grada - istakla je Vučinić.

Šapurić, odbornik DNS-a, kaže da je ovom tužbom želio da dokaže da odluka o njegovoj smjeni nije u skladu sa zakonom i da nije bilo propusta u njegovom radu, kako je navedeno u odluci o razrješenju.

- Ovdje je prekršen Zakon o funkcionerima, Zakon o lokalnoj samoupravi o Poslovnik Skupštine grada Trebinja - rekao je Šapurić.

Šapurić je istakao da je u skupštinskoj odluci navedeno da je razriješen zbog većih propusta u radu, dodavši da nije bilo rasprave o tome, kao ni utvrđeno činjenično stanje kada, gdje i koji su propusti učinjeni.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak kaže da ova presuda još nije stigla do stručne službe, ali da će je pravnici razmotriti i odlučiti dalje korake, kada bude dostavljena.

- Sama procedura donošenja odluke je sigurno bila u skladu sa zakonom. Naravno, postavlja se uvijek pitanje da li je predlagač na adekvatan način pripremio dokumentaciju, ali na to se ne može direktno uticati - rekao je Banjak.

On je ukazao da je mjesto skupštinskog funkcionera nešto što odobravaju odbornici.

- Možemo da dođemo u situaciju da sud naloži povratak na to mjesto, ali da biste ostali tu potrebno je da imate podršku skupštinske većine - kaže Banjak.

Odbornik DNS-a Bojan Šapurić sa mjesta potpredsjednika Skupštine grada Trebinja smijenjen je 23. maja odlukom skupštinske većine.