latinica  ћирилица
13/12/2019 |  14:49 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Pozitivan ekonomski rast Srpske, budžet u ponedjeljak

Budžet Republike Srpske za iduću godinu i ekonomske reforme do 2022. godine, omogućiće dodatno jačanje Srpske, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, poslije današnje sjednice Izvršnog komiteta ove stranke. Istaknuto je da će, zahvaljujući rastu prihoda, biti stvoreni uslovi za povećanje plata i penzija, investicija, te izdvajanja za podršku privredi, zdravstvu i poljoprivredi. Dodik je najavio i da će najniža plata u Srpskoj od naredne godine biti 520 KM.

Dodik je istakao da je jedna od tema proširene sjednice bilo usvajanje budžeta i ekonomske politike Republike Srpske, te formiranje vlasti na nivou BiH.

On je naveo da će budžet Srpske za narednu godinu biti usvojen u ponedjeljak, 16. decembra, u Narodnoj skupštini, te da će zahvaljujući rastu prihoda biti stvoreni uslovi za rast plata, penzija, investicija, kao i izdvajanja za podršku privredi, zdravstvenom sektoru i poljoprivredi.

- Vlada je koncipirala prijedlog budžeta i dobila saglasnost za usvajanje budžeta, koji će biti korigovan. Želimo da obezbijedimo stabilan rad. Važno je napomenuti da je, uprkos sporenju na bh. nivou, Republika Srpske uspjela da ostvari pozitivan ekonomski rast  - naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da su se stvorili uslovi za rast bruto domaćeg proizvoda i budžeta u ovoj godini koji je rebalansom povećan za 60 miliona KM.

- Sa povećanjem koje je predviđeno za 2020. godinu, to će biti 168 miliona KM više u odnosu na prvobitni budžet za ovu godinu - rekao je Dodik. To govori o jasnoj namjeri da se obezbijedi kontinuitet u finansiranju svih budžetskih obaveza - kaže Dodik.

On je naglasio da je cilj SNSD-a omogućavanje rasta privrede, te povećanje plata u Srpskoj.

- Već početkom naredne godine prosječna plata bi trebalo da bude 1.000 KM - izjavio je on.

Dodao je da SNSD podržava i povećanje penzija.

- Cilj je da ekonomski rast bude pozitivan - istakao je Dodik.

Naglasio da su se povećali iznosi i za zdravstveni sektor.

- Nastavljamo i gradnje bolnica u Srpskoj. Počeće sa radom i kardio-hirurgija u Banjaluci - dodao je on.

Dodik je rekao da će Vlada Srpske odrediti da najniža plata bude 520 KM, ukoliko ne dođe do dogovora između socijalnih parntera.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD-a zaključio da treba ubrzano formirati Savjet ministara.

- U ovom trenutku je sve jasno, bošnjačka struktura je danas dostavila svoja imena i time su stvoreni uslovi da do 24. decembrea bude formiran Savjet ministara - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD-a je odbacio izvještaj Rajnharda Pribea o vladavini prava u BiH, navodeći da ga nijedna institucija nije tražila.

- Izvještaj je tendenciozan i politički motivisan. To je pokušaj da se diskredituje Ustav i legalizuje nepravno ponašanje visokih predstavnika - smatra Dodik.