latinica  ћирилица
13/12/2019 |  15:21 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Foča podnio ostavku

Predsjednik Boračke organizacije Foča Savo Milovanović podnio je danas neopozivu ostavku, kako je obrazložio, zbog neslaganja sa predsjednikom Predsjedništva ove organizacije Srđanom Stankovićem u vezi sa izgradnjom spomenika poginulim borcima u Zavaitu.
Redovna godišnja sjednica Skupštine Boračke organizacije Foča - Foto: SRNA
Redovna godišnja sjednica Skupštine Boračke organizacije FočaFoto: SRNA

Na današnjoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Boračke organizacije Foča Milovanović je naveo da ne želi više da učestvuju u radu rukovodstva.

U obraćanju delegatima pojasnio je da nije saglasan sa stavom predsjednika Predsjedništva da zahtjev Savjeta mjesne zajednice Zavait o izgradnji spomen- obilježja ne proslijedi nadležnim institucijama.

Odgovarajući Milovanoviću, Stanković je na sjednici naveo da su mještani Zavaita zakasnili na redovni republički konkurs za gradnju spomenika koji je bio raspisan proljetos, te da je Boračka organizacija konkurisala za gradnju spomenika u Miljevini i da je njihov stav da se istovremeno ne mogu graditi dva spomenika.

Milovanović je ostao pri svojoj odluci da podnese ostavku, napominjući da ne vidi razlog zašto se ni bi moglo graditi više spomenika istovremeno ako se za njih obezbijede sredstva, te da nosilac gradnje svih spomenika treba da bude Boračka organizacija.

On ističe da nijedan pojedinac ne može biti važniji od Boračke organizacije.

- Najbitnije je da je Boračka organizacija ostala jedinstvena, izabraće novog predsjednika. Јa joj dušom pripadam i ne udaljavam se mnogo, ali u trenutnom ambijentu ne mogu da radim - izjavio je Milovanović nakon sjednice.

Na njegov prijedlog, delegati su usvojili zaključak da nosilac gradnje svih spomenika poginulim borcima na području opštine Foča bude Boračka organizacija.

- Nismo mi ti koji ćemo određivati gdje će se i koliko će se spomenika graditi, da li će nas resorno ministarstvo podržati ili ne. Ali, ako mjesne organizacije ili mjesne zajednice žele da podignu spomenik, mi ih moramo podržati i pomoći im, jer to nam je obaveza - istakao je Milovanović.

Stanković kaže da je bilo povišenih tonova na sastanku sa predstavnicima mjesne zajednice Zavait u vezi sa gradnjom spomenika, ali smatra da nije bilo razloga za ostavku Milovanovića.

On je poručio da će se spomenik na Zavaitu graditi, ali da se procedure moraju poštovati.

- Naravno da ne bježimo da budemo nosioci gradnje spomenika na Zavaitu, ali mora se znati red u podnošenju zahtjeva. Ništa ne idemo mimo reda, oni su se sada odjednom sjetili da hoće spomenik, a Miljevina to traži već dvije godine i naš je zvaničan stav i po statutu da se ne mogu graditi dva spomenika istovremeno, taj stav ne mijenjamo. Gradićemo na Zavaitu kada se uradi na Miljevini - rekao je Stanković.

Na godišnjoj sjednici Skupštine Boračke organizacije Foča usvojeni su izvještaji o radu i finansijama u 2019. i program rada i finansijski plan za narednu godinu.

Vanredna sjednica na kojoj će biti izabran novi predsjednik Skupštine, a ujedno i ove organizacije, zakazana je za 7. februar.