latinica  ћирилица
13/12/2019 |  16:01 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Rasadnik u Doboju izlazi iz teške situacije, mjere dale efekta (FOTO)

Zbog problema u proizvodnji, Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima kod Doboja ubuduće će da proizvodi 80 odsto lišćarskih i 20 odsto četinarskih sadnica za pošumljavanje.

Umjesto klasične, baziraće se na kontejnersku proizvodnju sadnica jer jedini u Republici Srpskoj ima pogon za te namjene. Sve su to mjere koje bi rasadnik trebalo da izvuku iz teške situacije, a neke od njih već daju rezultate. Dobili su podršku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, koji je sa generalnim direktorom Šuma Srpske, obišao rasadnik.

Centar proizvede godišnje osam miliona sadnica, 80 odsto četinarskih i 20 odsto lišćarskih. Taj nepovoljan odnos rasadnik je doveo u težak položaj, jer su te sadnice manje tražene, pa će ubuduće sa 80 odsto dominirati liščari. Dio je to dogovorenih mjera koje bi rasadnik trebalo da izvuku iz teške situacije. Neke od njih već daju rezultate.

- U saradnji sa Ministarstvom, plan je da dodatnih oko 800.000 sadnica plasiramo u javno preduzeće, a kad je u pitanju hortikulturna proizvodnja i tu smo napravili određeni pomak - kaže Milovan Krčo, direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.

Foto: RTRS

Pašalić kaže da je Ministarstvo obezbijedilo određena sredstva koja su uplaćena na račun Centra, te da su danas dogovorene dalje aktivnosti.

- Želimo da napravimo jedan značajan zaokret, u smislu same strukture sadnog materijala - naveo je Pašalić.

Do sada se najviše proizvodio crni bor, a ubuduće će to biti sadnice hrasta, bukve i smrče, koje se češće koriste u pošumljavanju. U rasadniku će promijeniti i način njihovog uzgoja. Baziraće se na kontejnersku proizvodnju sadnica koja ima brojne prednosti .

U izradi je plan pošumljavanja i trebalo bi da bude završen u narednih pola godine.Taj plan će odrediti kakav sadni materijal treba proizvoditi za šume na ovom području, pa će i rasadnik svoju proizvodnju prilagođavati tome.