latinica  ћирилица
13/12/2019 |  17:02 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Izabrana najbolja tehnološka inovacija za 2019. godinu

U Banjaluci je danas završeno finalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2019. u Republici Srpskoj. Prvu nagradu ove godine dobila je ekipa Smart net.

Društveno-informaciona mreža, čija je zamisao povezivanje privrednih kompanija iz Srpske i Srbije, istraživačkih institucija, najbolja je tehnološka inovacija ove godine. Za svoj višemjesečni trud ekipa Smart net, nagrađena je sa 10.000 KM. Uloženi trud, kažu, napokon se isplatio.

- Razvijali smo ovaj tim kroz to. Znanja koja smo usvojili su nam vrlo korisna, a uspjeli smo da odbranimo svoju ideju da potvrdimo inovaciju i ono što će ona predstavljati u narednom periodu - navela je Mirela Zrnić, član tima Smart neta.

Ideje su praktične, jasne i tržišno primjenjljive. Garantovan im je uspjeh na tržištu, uvjereni su oni koji su njihov rad ocijenjivali.

- Cilj takmičenja nije izbor najboljeg, već da svi prođu kroz treninge koji će omogućiti da bolje sagledaju svoje poslovanje, klijente, tržište i načine finansiranja i da postignu uspjeh na stvarnom tržištu - ističe Vojin Šenk, koordinator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.

Takmičenje od 2007. godine podržava resorno ministarstvo i ovo predstavlja najdugoročniju zajedničku aktivnost sa Vladom Srbije, istakao je pomoćnik ministra za naučno tehnološki razvoj Siniša Maričić.

- Kroz ovo takmičenje ne samo da se profilišu timovi koji mogu da naprave ozbiljan iskorak na tržištu, nego se pokazuje da postoji ozbiljna saradnja između dvije vlade - naveo je Maričić.

Za ovogodišnje takmičenje bilo je prijavljeno 33 ekipa, od kojih je šest ušlo u finale. Ukupan nagradni fond iznosio je 38.000 KM.