latinica  ћирилица
13/12/2019 |  17:17 | Autor: SRNA

Usvojena dva člana optužbe u procesu opoziva Trampa

Odbor za pravosuđe u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojio je dva člana optužbe u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa.

Odbor je juče održao sastanak samo nekoliko minuta nakon oštre debate u vezi sa tekstom optužbi za zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa koja je trajala 14 časova.

Predsjednik Odbora za pravosuđe DŽeri Nadler juče je odgodio glasanje, saopštivši da će ono biti održano danas u 10.00 časova.

Saopštenje je izazvalo bijes u redovima Republikanske stranke, čiji predstavnici tvrde da je Demokratska stranka to učinila kako bi dobila bolji rezultat tokom dana u odnosu na ishod glasanja kasno noću.

Demokrate ističu da su željeli da osiguraju to da američka javnost svjedoči glasanju, te da bi ih republikanci u suprotnom optužili da glasaju o optužbama u procesu opoziva kasno u noć.

Demokratska stranka smatra da je Tramp zloupotrijebio položaj vršenjem pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovih političkih protivnika, konkretno DŽozefa Bajdena, te da je to učinio prekidanjem pružanja vojne pomoći.

Stranka optužuje Trampa i da je blokirao pokušaj Kongresa SAD da istraži slučaj.

Iz Republikanske stranke saopšteno je da se usvojenim članovima Tramp ne optužuje za konkretno krivično djelo, te da je optužba za zloupotrebu vlasti ništa drugo do spora u vezi sa politikom, javio je AP.

Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa SAD glasati o optužbi u srijedu, 18. decembra.