latinica  ћирилица
13/12/2019 |  18:28 ⇒ 14/12/2019 | 07:46 | Autor: RTRS

Za dva banjalučka vrtića pola miliona KM; Briga o najmlađima trajni prioritet (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da briga o najmlađima mora da bude trajni prioritet institucija Srpske, republičkih vlasti, kao i lokalnih zajednica.

- Ne smijemo dozvoliti da velike političke teme i svakodnevni problemi sa kojima se na tom polju suočavamo zasjene najvažniji cilj i osnovnu svrhu našeg političkog djelovanja, a to su naša djeca koja predstavljaju budućnost Republike Srpske - istakla je Cvijanovićeva na akademiji povodom obilježavanja 70 godina najstarijeg banjalučkog vrtića "Јeževa kućica".

Cvijanovićeva je rekla da je to smisao Programa demografske obnove Republike Srpske, koji je pokrenut ne samo u cilju podsticanja rađanja i pozitivnog prirodnog priraštaja, već i kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi za porodicu, roditeljstvo, te rast i razvoj djece u Srpskoj.

Ona je poručila da u tom procesu predškolsko obrazovanje ima veoma značajnu ulogu i da je zbog toga od presudnog značaja da u Srpskoj ima dovoljno uređenih vrtića, kao i stručan kadar koji će se brinuti o najmlađim stanovnicima Republike.

- Ovo je prilika da se zahvalim svim radnicima koji neumorno rade u našim predškolskim ustanovama i na doprinosu koji daju u procesu socijalizacije, obrazovanja i vaspitanja naših najmlađih generacija - rekla je predsjednica Srpske.

Foto: RTRS

Ona je istakla da su institucije Republike Srpske čvrsto opredijeljene da se zajedničkim nastojanjima republičkih i lokalnih vlasti, svim mališanima u Srpskoj obezbijede adekvatni uslovi za smještaj u predškolskim ustanovama.

Najavila je da će naredne godine, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju a kroz projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama", biti renovirana dva najveća banjalučka vrtića. Riječ je o vrtićima "Naša djeca" koji se nalazi u centru grada i "Neven", koji se nalazi u naselju Obilićevo, u kojima ukupno boravi više od 500 najmlađih Banjalučana. Za ovu namjenu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500.000 KM.

- Već godinama, kabinet predsjednika Republike, samostalno, ili u saradnji sa Vladom Republike Srpske, pomaže izgradnju novih ili sanaciju postojećih vrtića širom Republike Srpske, na zadovoljstvo naših mališana, njihovih roditelja i naših vaspitača i drugih zaposlenih u preškolskim ustanovama - navela je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ona je podsjetila da na području Banjaluke, u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, postoje 24 vrtićka objekta, u kojima boravi više od 2.200 mališana.

- Naša namjera jeste da pobošljamo postojeće kapacitete, ali da istovremeno izgradimo i nove, kako bi u najvećem gradu Srpske u narednih nekoliko godina bilo dovoljno smještaja za svu djecu predškolskog uzrasta, ali i da na isti način tretiramo sve naše opštine i gradove - navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je na tom planu do sada mnogo urađeno, te da je trenutno u Banjaluci u toku izgradnja još dva vrtića u naselju Starčevica, kao i tronamjenskog objekta na Petrićevcu, koji finansira Vlada Srbije, a u okviru kojeg će biti izgrađen i dječiji vrtić.

Čestitajući rođendan vrtiću "Јeževa kućica", djeci, roditeljima i svim zaposlenima, predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo zbog obilježavanja 70. godišnjice ove ustanove, značajne za najstariji banjalučki vrtić i istoriju predškolskog obrazovanja u Banjaluci.

Podsjetila je da je ovaj vrtić osnovan 1949. godine, te da su prvi mališani koji su u njemu boravili bila djeca radnika Fabrike duvana koja se nalazila u neposrednoj blizini vrtića.

- Od tada, pa sve do danas, "Јeževa kućica" je punih sedam decenija bila i ostala drugi dom brojnim generacijama djece iz svih dijelova grada, a danas u njoj svakodnevno boravi 48 mališana - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je rekla da je ponosna na to što najstariji gradski vrtić 70. rođendan dočekuje u novom ruhu, sa saniranim krovom, renoviranom fasadom i zamijenjenom stolarijom, tako da će mališani ubuduće imati mnogo bolje uslove za boravak u ovoj predškolskoj ustanovi.

Foto: RTRS

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Јelena Kurtinović rekla je da joj je zadovoljstvo što Vrtić "Јeževa kućica" proslavlja 70. rođendan na svečan način.

- Trudimo se da sve značajne datume obilježimo nekom svojom aktivnošću i to je ono što djeca, a i roditelji najviše vole, jer se tada vidi koliko su mališani kreativni - rekla je Kurtinovićeva.

Ona je navela da je u 24 objekta, koliko Centar ima, smješteno 2.300 djece, te da je potrebno povećati kapacitete kako bi se povećao obuhvat djece u predškolskom obrazovanju.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da su djeca najznačajniji segment u društvu, te da im je potrebno pružiti svu moguću pažnju.

- Grad Banjaluka će se svakako truditi da u narednom periodu poveća koliko je to moguće kapacite Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i ne sumnjam da ćemo imati saradnju republičkih institucija, prije svega predsjednika - rekao je Amidžić.

On je posebnu zahvalnost izrazio predsjednici Republike Srpske koja svojim prisustvom, ali i materijalnom podrškom doprinosi da mališani odrastaju bezbrižnije.