latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:06 ⇒ 19:10 | Autor: Agencije

Davutoglu osnovao novu stranku

Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu osnovao je novu političku stranku kojom će nastojati da sruši 17-godišnju vladavinu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja (AK partije).

Davutoglu, koji je obavljao funkciju premijera i bio jedan od vodećih ljudi u AK partiji od 2014. do 2016. godine, danas je predstavio stranku Budućnost na konferenciji za novinare u Ankari.

Govoreći pred logotipom stranke na kojem preovladava zeleni list, Davutoglu se založio za poštivanje ljudskih prava i sloboda manjina.

- Primarna odgovornost države je da osigura političke, kulturne i ekonomske uslove koji su temelj za dostojanstvo njenih građana. Ne može postojati država koja zanemaruje ljudska bića i njihova osnovna prava ili ih svodi na stvari. Osnova demokratske uprave je poštovanje osnovnih prava i sloboda svih građana - rekao je Davutoglu.

Kritikujući ustavne promjene koje su, kako kaže, koncentrisale vlast u Erdoganovim rukama, Davutoglu je rekao da je predsjednički sistem uveden nakon referenduma 2017. doveo do naglog pada demokratskih standarda, pišu strani mediji.