latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:24 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Bošnjački blok u ponedjeljak dostavlja imena; Turbulencije u DNS-u

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija do ponedjeljka očekuje jedinstven prijedlog kandidata Demokratskog narodnog saveza za ministra ljudskih prava i izbjeglica. Nakon Draška Aćimovića, kojeg ne podržava dio rukovodstva stranke, potpredsjednik Nenad Nešić, za ministra je predložio Mlađena Božovića.

Bošnjački blok stranaka, u ponedjeljak će Tegeltiji ozvaničiti kandidaturu svojih ministara. Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić danas su potpisali i sporazum o koaliciji na svim nivoima vlasti.

Turbulencije u Demokratskom narodnom savezu, nakon što je stranačko Predsjedništvo u ponedjeljak kandidovalo Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara, rezultirale su prijedlogom za istu poziciju, Mlađena Božovića, bivšeg Fonda za povratak BiH iz Istočne Ilidže. Za razliku od Aćimovića, po opredjeljenju trenutno Italijana, Božović je Crnogorac, pa je uslov da kandidat bude iz reda manjina u oba slučaja zadovoljen. No, kandidata su dva - ministarsko mjesto jedno, a predlagači iz DNS-a istrajni.

- DNS je na kolegijumu i na Predsjedništvu donio jednoglasnu odluku o našem kandidatu. DNS niti misli preispitivati tu odluku, niti ima ikakve potrebe za tim. Mi očekujemo da će naš koalicioni partner prihvatiti odluku DNS-a a ne pojedinaca iz DNS-a - rekao je lider stranke Marko Pavić.

Pojedinac je samo u potpisu Božovićeve kandidature, odgovara stranačkom predsjedniku potpredsjednik i potpisnik Nenad Nešić. Ljudski je griješiti, ali i grešku priznati. Podrška Aćimovićevoj kandidaturi u stranačkim organima bila je zabluda, Aćimovićeva biografija i ideologija, tada nepoznanica. Na sjednici smo, kaže Nešić, "stavljeni", pred svršen čin. Množinu potkrepljuje tvrdnjom da je većina stranačkih potpredsjednika, brojni gradski i opštinski odbori, u međuvremenu, podršku Aćimoviću uskratila, a Božoviću pružila.

- Radi se o pravom kandidatu DNS-a, potvrđenom patrioti i čovjeku koji živi u Istočnoj Ilidži, za razliku od lažnog Italijana za kojeg ne znamo ni gdje živi ni šta radi. Ne mogu podržati čovjeka koji se zalaže za unitarnu BiH, a kao što znate, njegov prethodni angažman je potpredsjendičko mjesto u SDP-u, a jasna nam je politika SDP-a - kaže Nešić.

I dok Pavić "otvara prozore i vrata" nezadovoljnom članstvu u nezavršenom, kako kaže, "stranačkom provjetravanju", Nešić izričit stranku napustiti neće. Ni on ni ostali koji su podršku Aćimoviću uskratili. Predsjedavajući Savjeta ministara ih poziva da nesuglasice riješe i jednog kandidata predlože.

- Očekujemo da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda "ostalih", koji bi naravno uključivao i stav Nešića koji jedini ima pravo glasa u Sarajevu - rekao je Tegeltija.

Nešićev glas u Predstavničkom domu BiH jedan je od devet iz "srpske reprezentacije". A svaki je glas u Sarajevu bitan, zarad zaštite interesa Srpske, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Mi tamo ne smijemo biti podijeljeni, moramo biti jedinstveni i u tom pogledu očekujemo da će do ponedjeljka, kada se stvore uslovi i potreba da se zatraži konačna saglasnost, i sam DNS riješiti svoje pitanje - naveo je Dodik.

Predsjednik i potpredsjednik DNS-a u ponedjeljak će, saznajemo, za "dogovarački" sto. Za sličnim su danas sjedili lideri tri vodeće partije sa sjedištem u Sarajevu. Nakon toga potpisali koalicioni sporazum i potvrdili naše navode o kandidaturi za Savjet ministara.

- Ministar inostranih poslova i član Kolegija bi bio iz SDA - Bisera Turković, Fahrudin Radončić bi lično preuzeo poziciju ministra bezbjednosti, a mislim da će Sifet Podžić biti u Ministarstvu odbrane. Četiri zamjeničke pozicije bi pripale SDA - rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Zajednički prijedlozi zanovljene bošnjačke kolacije istovremeno znače i početak rušenja ili rekonstrukcije kantonalnih vlada, pa i sarajevske, iz kojih je SDA bila potisnuta u opoziciju. Diobu vlasti su već precizirali i na kantonalnim i na federalnom nivou. Ministarske kandidate za bh. nivo, predsjedavajućem Tegeltiji dostaviće u ponedjeljak, čim ih stranački organi formalno potvrde. I učiniće sve, kaže Izetbegović, da Savjeta ministara do 23. decembra bude kompletiran.