latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:33 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Naredne godine za privredu 30 miliona KM

U sljedećoj godini iz Budžeta Srpske za pomoć privredi biće izdvojeno 30 miliona maraka, potvrdio je predsjednik Vlade Radovan Višković, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore.

U susret posebnoj sjednici Narodne skupštine, na kojoj će biti razmatrani ključni ekonomski dokumenti za 2020. godinu, Višković je o Prijedlogu Budžeta i Programu ekonomskih reformi, razgovarao i sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca.

Sedam mjera definisala je Vlada kao ključne u naredne tri godine. Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sektor, bolja organizacija javnih preduzeća, obrazovanje prilagođeno potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, informacione tehnologije i međunarodna saradnja. Za realizaciju prve mjere, Vlada je u Budžetu za 2020. godinu planirala 30 miliona maraka. Akcenat je na novim tehnologijama.

- Milion maraka u Ministarstvu energetike i rudarstva, te milion KM u Ministarstvu privrede i preduzetništva. Imamo i 7,9 miliona KM rezervisanih za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa - rekao je premijer Srpske.

Upravo su mjere koje će obezbijediti konkurentniju privredu, jedan od zahtjeva Privredne komore. Domaćini sastanka zadovoljni su predloženim mjerama. Ukazuju na problem odliva radne snage, zbog čega i traže više podrške kada je riječ o tehnološkom napretku.

- Јedan od prijedloga bila su izdvajanja za podršku tehnološkom razvoju preduzeća. To nije definisano u budžetu u nominalnom iznosu. Imamo uvjerenje da će to biti dogovarano - rekao je Borko Đurić predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Preemijer je dodao da će Vlada Srpske na narednoj sjednici razmotriti, a vjeruje i prihvatiti zahtjev Privredne komore za povećanje granta za tehnološki razvoj preduzeća.

- Djelovaćemo amandmanski - dodao je Višković.

Pomoć privredi biće i krediti IRB-a po povoljnijim uslovima, na koje će imati pravo i mladi bračni parovi. Kamatna stopa na te kredite, kako je Višković najavio, iznosiće tri odsto. Predsjednik Vlade naglašava da je Budžet za sljedeću godinu veći za 108 miliona maraka u odnosu na rebalans ovogodišnjeg i da je razvojnog karaktera.