latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Počela gasifikacija Rafinerije u Brodu

Nakon brojnih spekulacija o tome da li Rusi ostaju ili odlaze, Rafinerija nafte u Brodu gradi gasovod. Time je počela i realizacija ključne faze gasifikacije jedine rafinerije u BiH. Ovaj projekat značiće jeftiniji proces proizvodnje i zdraviju životnu sredinu, građanima s obje strane Save.

Dužina je gasnog cjevovoda u Rafineriji nafte u Brodu je 1.850 metara, čija je izgradnja konačno počela, a koja bi prema najavi iz "Optima grupe", trebalo da bude završena do kraja godine.

U okviru druge faze, planiran je i remont mostovnog cjevovoda za prelaz gasa preko rijeke Save i priključivanje na magistralni gaosovod u Hrvatskoj. Do kraja decembra očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda koji se nalazi u Hrvatskoj, a potom i formiranje detaljnog plana remonta, saopšteno je iz Optima grupe.

Vijest o radovima na gasifikaciji, dugo je čekana i zbog sve češćih političkih sukoba na relaciji vlast – opozicija, zbog optužbi da se ruski investiror povlači. Da Rusi ostaju, potvrđeno je i tokom posljednjeg susreta resornog ministra Petra Đokića i ruskog ambasadora Petra Ivancova koji je potvrdio da će Rafinerija nafte u Brodu da nastavi svoju djelatnost.

Realizacija projekta značiće i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu što je bio razlog čestih protesta s druge strane Save, u Slavonskom Brodu.

- Gas predstavlja prirodno i ekološko prihvatljivo gorivo koje u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima, kao što je i mazut, ima manje emisije CO2 (ugljendioksida) i kao takav doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, prvenstveno kvaliteta vazduha - saopštilo je Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Uz kvalitetniji vazduh, gasifikacija Rafinerije trebalo bi da doprinese i pojeftinjenju procesa proizvodnje, pa očekivano i jeftiniji proizvod. Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže, da priču o povlačenju ili ostanku ruskog investitora treba gledati i očima geopolitike.

- Sama priča oko Turskog toga, Sjevernog toka 2, sve to kad vidite dolazite do zaključka da je to jedna dugoročna energetska strategija i putevi energije. Komunikacija i telekomunikacija su garant. Onaj ko infrastrukturu gradi ima ambiciju da tu i ostane - kaže Ljuboja.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci Petar Gvero, takođe potvrđuje pozitivne efekte koje će doprinijeti gasifikacija i navodi još jedan – prilagođavanje uslovima tržišta Evropske unije.

- Da bi ste čak mogli da izvozite finalni proizvod na tržište Evropske unije morate da poštujete korišćenje takozvanih najboljih raspoloživih tehnologija. To je jedan od načina prilagođavanja budućem tržištu Zapadne Evrope - ističe Gvero.

 Do završetka remonta, pogoni unutar Rafinerije ostaju ugašeni. Početak njihovog rada planiran je po završetku gasifikacije, 2020. godine.