latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Organski sertifikat proizvođačima iz Srpske na dohvat ruke

Da li bi za proizvod platili više, kada bi bili sigurni da u proizvodnji nisu korišćeni pesticidi? Većina kupaca obično odgovara sa "DA", pa potražnja za organskim proizvodima u razvijenim zemljama raste i do 40 odsto.

Od danas će organski sertifikat proizvođačima iz Srpske biti na dohvat ruke.

Tone ljekovitog bilja i voća put do tržišta Italije, Makedonije, Hrvatske, Srbije, započinjale su pored Banjaluke. Mladen Stojičić objašnjava - ovdje se priprema sirovina za čajeve i vrši uslužno pakovanje za strane partnere. Sušena jabuka koju danas obrađuju, za nekoliko dana biće u Italiji.

- Treba je samljeti u prah i to se kasnije pakuje u filter vrećice - kaže Mladen Stojičić, Prirodno bilje, Banja Luka.

Nekoliko godina imali su kolektivni sertifikat organske proizvodnje. Bilo je i skupo i komlikovano, ali zatražiće ga ponovo, jer i bez potvrde, godinama rade u skladu sa organskim principima.

- Cijena mora biti nešto veća jer je 30% prinos manji, a troškovi znaju biti i skuplji - smatra Nedeljko Kusturić, Prirodno bilje, Banja Luka.

Organski proizvođači od početka naredne godine moći će da sertifikuju svoje artikle uz pomoć subotičkog "Organik kontrol sistema" - koji je otvorio poslovnu jednicu u Laktašima. Zainteresovani proizvođači, kaže Nenad Novaković, sami garantuju za plan upravljanja proizvodnjom, popisuju površine, sjetvu, žetvu i plasiranje.

- Svu odgovornost za proizvod snosi proizvođač, a sertifikaciona kuća je obavezna da donese odluku na osnovu dokaza. To je taj izvještaj o kontroli, izvještaj koji proizvođač vodi o svojoj proizvodnji - istakao je Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organik kontrol sistem".

Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekla je da ima 40-50 ovih proizvođača, onih koji su radili, ali nisu nikada imali organski sertifikat.

Procjenjuje se da potražnja za organskim proizvodima u razvijenim zemljama raste za 40 odsto, u odnosu na proizvodnju sa stopom rasta od 10-15 odsto.