latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:55 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dijabetes snažan faktor za nastanak kardiovaskularnih oboljenja

Kardiovaskularna oboljenja su dva do četiri puta veća kod oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj. Istraživanja su pokazala da postoji zajednička osnova za ova dva oboljenja, pa zato često izlaze nove smjernice u liječenju dijabetesa. O tome su govorili i stručnjaci tokom simpozijuma u Banjaluci.

Dijabetes je vrlo snažan faktor za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Novina je da su dobijeni lijekovi koji mogu djelovati u oba smjera odnosno da snižavaju šećer u krvi,ali i nastanak kardiovaskularne bolesti.

- I uopšte Ujedinjene nacije su dijabetes proglasila bolešću koja predstvanja prijetnju milenijumskom ostvarenju razvoja čovječanstva - istakao je akademik Nebojša Lalić.

U posljednjih pet godina izašli su lijekovi koji bolje djeluju ako mijenjamo stil života.

- Koji se odnose na način života, jer treba istaći da ako ne pušiš, nisi gojazan, ne piješ alkohol da tada lijekovi mogu najviše pomoći - smatra kardiolog Miodrag Ostojić.

Pred endokrinolozima i kardiolozima je era kardiodijabetologije.

- Faktički došli smo u situaciju da su nam se smjernice poklopile, da su se međusobno prožele i faktički pacijent obolio od šećerne bolesti je istovremeno i kardiovaskularni pacijent i zbog toga je neophodno da pristupimo zajedno - navela je Snježana Popović Pejičić predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske.

Predsjednica Udruženja kardiologa Srpske Tamara Kovačević Preradović dodala je da te dvije bolesti nažalost jedna drugu pospješuju u smislu oštećenja na srcu.

- I zbog toga je jako važno da sa našim kolegama endokrinolozima takve pacijente što prije uvodimo u dijagnostički algoritam,što prije otkrivamo poremećaje da bismo ih mogli liječiti i da bismo preduprijedili fatalne komplikacije - dodala je Kovačević Preradović.

Simpozijum sa međunarodnimk učešćem zajedno su organizovali Udruženje endokrinologa i kardiologa Srpske.