X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/12/2019 |  21:51 | Izvor: BETA

Gojković: Dogovoreno da se izbori ne održe u martu

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas poslije treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava.
Maja Gojković (Foto: istinomer.rs) -
Maja Gojković (Foto: istinomer.rs)

- Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga - rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je kazala da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao prijedlog naći na narednoj sjednici Skupštine, "što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji".

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 plus 2.

Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani Gojković je rekla da "mora da se izračuna koji je to datum a da izbori budu redovni".

- Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dvije različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da ličimo na države koje su već dio EU i na izborne procese u tim državama - kazala je Gojković.

Ona je rekla "da bi bilo bolje da oni koji su tražili dijalog i učestvuju u njemu".

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM-u od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da "bojkot izbora nije pravo rješenje i da oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo".

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon je rekla da je zadovoljna napretkom koji je danas postignut i da to otvara prostor da se nešto mijenja.

- Novi propisi za nacionalnu televiziju koji moraju biti sprovedeni prije početka izborne kampanje. To su uslovi za slobodu i kredibilnost medija - rekla je Fajon.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da za "ostvarivanje napretka u izbornom procesu ostaje pitanje implementacije onoga što je danas dogovoreno".

On je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi vidjeli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, kao i da će biti formirana kratkotrajna Misija Evropskog parlamenta koja će ispratiti izborni proces naredne godine.