latinica  ћирилица
13/12/2019 |  22:01 ⇒ 22:39 | Autor: SRNA

Kusturica: Veoma korisno predavanje o rusofobiji kod Srba

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da mu se na predavanju "Rusofobija kod Srba od 1878. do 2017. godine", koje je večeras održano u Andrićevom institutu, najzanimljivijim čini odnos prema Rusima koji se na sve načine, da nije bilo Srpske pravoslavne crkve, izjednačava sa onim kako Grci, Bugari i Rumuni doživljavaju Sovjete.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

- Zbir motiva koji su ovdje izneseni enciklopedijskim redoslijedom pokazali su kako se istorijski razvijao razvod između elite i samog naroda - istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, predavanje o rusofobiji kod Srba, koje je održao srpski političar i pravnik Dejan Mirović, korisno je jer pravi čovjeku sliku svijeta, bez koje smo mi ostali.

- Mi živimo detalje te slike, a jedan ovako kontinuirani hod kroz ideju koja razdvaja rusofobiju od nečeg što ne bi morala da bude ljubav prema Rusiji, već makar saznanje o tome ko smo i šta smo - istakao je Kusturica.

On je dodao da je zapadni odnos prema sovjetskoj Rusiji, do Lenjinove smrti, bio vrlo afirmativan kako uz dokaze da je čitava revolucija izvedena uz pomoć Zapada, odnosno novcem koji je stizao preko švedskih računa i koji je izveo tu revoluciju.

Kusturica je ispričao da poslije Lenjinove smrti dolazi do promjene odnosa Amerike i čitavog Zapada prema Sovjetima i Rusima, i da se tada sa Staljinom vraća nacionalna država.

On je mišljenja da ono što se može sresti na Zapadu jeste čovjek kojeg pokreću mehanizmi zakona, a nikako njegov doživljaj svijeta.

Kusturica je naveo da je predavanje djelotvorno i da ono govori o poziciji koja treba da zanemari svoje podsvjesno biće, iz koje se crpi sva struja koju čovjek posjeduje.

- Tajna je u edukaciji. Zapadnjaci uspijevaju da urede svoje društvo koje je klasifikovano i gdje je edukacija privilegija onih koji imaju novac. Mi živimo u vrijeme kada je naš vitalni interes poremećen - zaključio je Kusturica.

Srpski političar i pravnik Dejan Mirović održao je večeras u Andrićevom institutu, u Andrićgradu, predavanje pod nazivom "Rusofobija kod Srba od 1878. do 2017. godine".