latinica  ћирилица
14/12/2019 |  09:08 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Hag ne pušta Srbe i poslije dvije trećine odslužene kazne

Srbi osuđeni u Haškom tribunalu ispunili su uslove za puštanje na slobodu, pošto su odslužili dvije trećine kazne, ali ih Hag ne pušta, pišu "Večernje novosti".
Haški tribunal - Foto: SRNA
Haški tribunalFoto: SRNA

Dvije trećine kazne odslužili su Radivoje Miletić, Sreten Lukić, Radoslav Brđanin i Vlastimir Đorđević.

"Novosti" navode da nepisano pravilo da se haški osuđenici puštaju na slobodu poslije odležane dvije trećine kazne prestaje da se primjenjuje u posljednjih godinu dana, kada su na red za izlazak došli srpski državljani.

Prema pravilniku, zahtjev za privremeno puštanje na slobodu podnosi odbrana osuđenika ili država u kojoj služi kaznu, ali predsjednik Mehanizma ima diskreciono pravo da donese odluku.

- Primjer generala Radivoja Miletića, osuđenog zbog zločina u Srebrenici, koji je dva puta bezuspješno tražio da bude pušten, pokazuje da vrata ćelija gdje se nalaze srpski policajci i vojnici neće lako biti otključana - navode "Novosti".

U obrazloženju za odbijanje Miletića navodi se da za vrijeme suđenja nije pokazivao znake kajanja i saosjećanja sa žrtvama, da još nije vrijeme da izađe i da je zločin težak.

Konačnu odluku o zahtjevima osuđenika donosi predsjednik Mehanizma, nasljednika Haškog tribunala, tako da će sudija Karmel Ađijus odlučivati o zahtjevu policijskog generala Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zbog zločina nad kosovskim Albancima.

On je već jednom odbijen, zbog, kako je navedeno, vremena koje je proveo na privremenoj slobodi, a još nema odgovora na drugi njegov zahtjev iz aprila ove godine, iako je u podnesku navedeno da su vlasti u Poljskoj, gdje služi kaznu, navele da se primjereno ponašao, da je od uprave zatvora dobio i nagrade i da je "zaposlen" u zatvorskoj biblioteci.

Odgovor čeka i srpski političar iz Republike Srpske Krajine Radoslav Brđanin, kojem je dvije trećine tridesetogodišnje kazne za zločine protiv nesrpskog stanovništva isteklo 6. jula.

Takođe i srpski general Vlastimir Đorđević čeka odgovor već pet mjeseci, pošto je odslužio u Njemačkoj 12 od ukupno 18 godina zbog zločina na Kosmetu.

I general Nebojša Pavković, osuđen na 22 godine zbog zločina na Kosmetu, za 11 dana stiče pravo da podnese zahtjev za privremeno puštanje na slobodu.