latinica  ћирилица
14/12/2019 |  14:23 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Pohodom na Viselac obilježen Svjetski dan planina

Planinarsko-ekološko društvo "Acer" iz Vlasenice danas je organizovalo pohod na Viselac, jedan od najljepših grebena planine Јavor, u okviru obilježavanja Svjetskog dana planina.
Vlasenica: Planinarsko ekološko društvo - Foto: SRNA
Vlasenica: Planinarsko ekološko društvoFoto: SRNA

Predsjednik "Acera" Dragan Ilić rekao je novinarima da je u pohodu učestvovalo nekoliko desetina planinara i rekreativaca, jer je trasa, duga oko devet kilometara, pogodna za sve uzraste.

Ilić je istakao da planina Јavor predstavlja neprocjenjivo bogatstvo za Vlasenicu, jer su to "pluća grada" i stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ali i idealno mjesto za šetnju.

- Nalazi se na razmeđu između kontinentalne i mediteranske klime, tako da ćete tu naći vrste koje pripadaju i jednoj i drugoj klimi, kao na primjer Pančićevu omoriku, koja je karakteristična za planinu Taru, ali i neke vrste borova, koji su tipično mediteranski - objasnio je Ilić.

Pohod na Viselac organizovan je u saradnji sa Komisijom za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa opštine Vlasenica i lokalnim Udruženjem dijabetičara.

Predstavnik Komisije Stojanka Kosorić Nikolić rekla je novinarima da je jedan od ciljeva njihovog rada da izgradi i ojača svijest o potrebi zaštite prirodnih ljepota, kojih Vlasenica ima u izobilju.

- Vlasenica ima dobru prirodu i klimu pogodnu za razvoj turizma. Ima i ostatke materijalne kulture od prije 500 ili 600 godina. Važno je da pokažemo stećke, Veledin grad, priču o Viselcu - naglasila je Nikolićeva.

Predstavnik opštinskog Udruženja dijabetičara Nebojša Pejanović istakao je da je dijabetičarima neophodno što više šetnje, te da je pohod dobra prilika da nešto dobro učine za svoje zdravlje.

- Dokazano je da je jedan dio ove planine najbogatiji ozonom u Evropi. Da bi bili zdravi, treba što više da šetamo i da jedemo dobru hranu - dodao je Pejanović.

U "Aceru" najavljuju obilježavanje 50 godina planinarskog sporta u Vlasenici, što će učiniti kroz brojne aktivnosti, kao što su različiti planinarski pohodi, među kojima je prvi "Pohod na Pjenovac", tradicija koja je planirana za početak februara 2020. godine.